Societat

Els bombers morts van alertar que el foc se’ls tirava a sobre

Van comunicar per ràdio el gir inesperat del vent i es van cobrir amb mantes ignífugues, mentre que un altre equip del GRAF, situat a cent metres, no es va veure afectat per les flames

Els sis bombers del grup de reforç d’actuacions forestals (GRAF) de Lleida van comunicar per ràdio que es preparaven per fer front a les flames que se’ls tiraven a sobre. Es van cobrir amb mantes ignífugues, que protegeixen del foc, però unes circumstàncies encara per determinar van originar un efecte xemeneia que els va envoltar de flames i els va sotmetre a unes temperatures extremes. Quatre d’ells van morir i dos més van resultar ferits molt greus.

A tan sols cent metres, una altra dotació del GRAF, en aquest cas de la unitat territorial de Barcelona, i tres equips d’extinció de la regió d’emergències Metropolitana Nord van sobreviure al canvi inesperat del vent. Igual que els bombers de Lleida, van alertar per ràdio i es van protegir. Ni ells ni els camions d’extinció van patir danys. L’equip del grup de reforç d’actuacions forestals (GRAF) de Lleida estava treballant en la primera línia de foc del flanc que avançava per la zona coneguda com el Pinar de Don Pedro. L’objectiu era evitar que les flames arribessin al nucli de població d’Horta de Sant Joan. Els bombers havien aconseguit establir una línia de defensa amb l’ajuda de pulaskis, una combinació de destral i piqueta per tallar fusta i cavar línies de foc en terrenys rocosos o espessos.

Amb aquesta maniobra prevista pel protocol d’actuació pretenien obrir un espai per fer-hi passar una línia de mànegues. Així s’explica que darrere l’equip de Lleida hi hagués camions d’aigua que estaven sota la supervisió dels GRAF de Barcelona. Segons les diverses informacions que s’han recollit, els bombers de Lleida van establir un perímetre de seguretat al voltant seu i van preveure una via d’evacuació. “Van complir a la perfecció el protocol de seguretat internacional”, va assegurar ahir un participant en les tasques d’extinció.

En un moment de l’actuació, i segurament a causa d’una petita tempesta, el vent va girar inesperadament. Totes les dotacions presents a la zona –Lleida, Barcelona i Metropolitana Nord– van alertar per ràdio de la situació i es van preparar per fer-hi front.

En el punt concret on eren els GRAF de Lleida el vent va provocar que les flames els envoltessin amb una violència inusitada. “Ells van preveure que el foc els sorprendria per un costat, i així va ser, el que no van preveure és que es produís una espècie d’efecte xemeneia i es veiessin atrapats”, explicava un company de les víctimes.

A tot aquest cúmul “de circumstàncies adverses” s’hi va afegir el fet que el terreny és molt escarpat i és fàcil trobar-hi tota mena d’obstacles, com ara parets de roques. Un bomber que estava treballant als Ports descrivia la zona com “una muntanya molt difícil, d’aquelles que penses que val més que el foc s’extingeixi per si sol”.

Pel que fa a les crítiques de l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), que va atribuir a “una certa relaxació” la revifalla de l’incendi, els sindicats UGT i CCOO van assegurar que no hi ha res que indiqui que la tragèdia dels GRAF de Lleida sigui fruit d’una negligència. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Joan Saura, va defensar la “professionalitat” del cos davant les crítiques de Ferràs, mentre que el líder de CiU, Artur Mas, va dir que “ara no és el moment” d’avaluar l’actuació dels bombers. Bombers consultats ahir descartaven qualsevol tipus de negligència i parlaven d’un cúmul de circumstàncies adverses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

girona
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró
llengua

El govern aprova el decret per als projectes lingüístics de centre

barcelona
Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

societat

Els somnis dels infants gironins omplen el carrer Nou

girona

Mataró tindrà una nova roda de fira de 30 metres i més dies amb descomptes

mataró