Societat

Facebook tanca un grup catalanista per ofensiu

'Els Catalans No Som Espanyols' asseguren que la xarxa social ha cedit a les pressions d'altres grups espanyolistes. L'alcalde d'Arenys de Munt es converteix en icona del conflicte ja que els creadors l'afegeixen com a administrador, cosa que excita les pàgines espanyolistes

Més de 16.000 persones havien decidit expressar la seva catalanitat a través d'un grup de la xarxa social Facebook. S'havien adherit a Els Catalans No Som Espanyols. Però des de dilluns passat el grup ha estat eliminat.

Els administradors de la xarxa social, que ja compta amb 250 milions d'usuaris, van enviar un missatge als creadors del grup on se'ls comunicava que el grup havia estat clausurat perquè incomplia les condicions d'ús. "Entre d'altres coses, els grups ofensius, intimidatoris o obscens no estan permesos. També retirem els que ataquen individus o grups de persones concrets, o que anuncien un producte o servei", argumenta el text de l'organització.

Segons els seus creadors, Els Catalans No Som Espanyols "sempre s’havia caracteritzat pel seu tarannà dialogant amb tots els seus membres, fins i tot quan algun infiltrat s’hi adheria per fer-hi fressa o escarni". El creador Jordi Calls Pedrós explica que ho troba "molt injust" perquè ells seguien "un dels principis de Facebook: intercanviar idees".   

Però no només això. Creuen que el tancament del seu grup es deu al fet que membres d'altres com Cataluña es España, amb 18.299 membres, o ¿A que encuentro 100.000 catalanes que opinan que Cataluña es España?, amb 9.665, van denunciar insistentment l’existència del grup catalanista i per això l’administració de Facebook va procedir a tancar-lo. De fet, en aquest pàgina defensora de la unitat d'Espanya, avui es comentava amb sornegueria el tancament del grup català.

Reneix el grup catalanista
Malgrat que Facebook ja els ha advertit que "el mal ús continuat de les funcions de la xarxa pot comportar la inhabilitació del compte", han tornat a crear el grup catalanista, amb el mateix nom, per a "tots els que comparteixen l'amor pel nostre país". Ja compta amb 6.089 membres, però els seus impulsors denuncien que "aprofitant l'avinentesa" s'ha creat un altre grup amb el mateix nom, administrat per algú amb el pseudònim Orgullosos de Ser Catalans, "que és un plagi de l’antic grup –foto inclosa– i es guia per les aspiracions de notorietat del seu creador, tal com ha quedat palès amb els comentaris proferits als afectats de la censura".

Carles Móra, administrador honorífic
El grup renascut Els Catalans No Som Espanyols ostenta l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, com a administrador, tal com ho feia el primer grup, tot i que fins avui no tenia constància i mai ha donat permís per figurar-hi. I és que els creadors l'han afegit a la llista d'administradors després que Móra s'apuntés com a membre "per empatia", segons ha dit l'alcalde a l'AVUI.cat.

Així, Carles Móra, que ha lamentat "el tancament del grup" i ha demanat "que es respecti sempre la llibertat d'expressió", s'ha convertit en icona en aquesta batalla de la xarxa sense pretendre-ho. Fins i tot, un dels creadors del grups espanyolistes, Ramon Mateos, fa referència a Móra en el mur: "Madre mía, lo que acabo de descubrir!!!! No me lo puedo creer!!! Uno de los administradores del renacido (y no cerrado todavía), grupo es el Alcalde de Arenys de Munt. Dios los cría, y ellos se juntan...".

L'AVUI.cat ha contactat amb Facebook per obtenir una resposta més acurada sobre aquest tancament, però encara no ha obtingut cap contestació.

Cal recordar que aquest no és el primer cop que els administradors de Facebook creen polèmica amb les seves polítiques de continguts. L'any 2008, Facebook va decidir retirar les fotografies en les quals es veia el mugró o l'arèola dels pits de mares que alletaven els seus infants, en aplicació de la seva política sobre contingut obscè, pornogràfic o sexual. En aquell cas, les usuàries afectades van crear un grup de protesta al mateix Facebook, que va recollir més de 80.000 adhesions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA