Societat

El català, ferit de mort al País Valencià, l'Alguer i Catalunya del Nord

9 milions de persones el saben parlar i uns 6 milions l'utilitzen a la llar

La llengua catalana està en risc de desaparèixer a les zones urbanes del País Valencià, la Catalunya del Nord i l'Alguer, segons es desprèn de l'informe sobre la situació de la llengua catalana que ha elaborat l'Institut d'Estudis Catalans.

Es calcula que només la meitat de valencians que viuen a les ciutats transmeten el català als seus fills. A l'Alguer i la Catalunya Nord, la transmissió de pares a fills ha desaparegut gairebé del tot.

L'estudi també indica que el català avança com a llengua d'ús a les llars, sobretot a Catalunya. Tot i així, des de l'IEC acusen l'Estat de posar traves a la promoció de la llengua catalana, sobretot al País Valencià, les Illes i la Franja.

Segons un dels autors de l'estudi, Natxo Sorolla, la situació al País Valencià és especialment complicada. En aquest sentit, l'informe també ha detectat un possible trencament de la transmissió a Castelló i Alacant. Tot i així, ha afegit que hi ha una diferència important entre les àrees urbanes i rurals, on l'ús del català és més gran.

En l'altre pol, cal destacar que s'ha detectat una bona vitalitat del català a Andorra, malgrat l'elevat índex d'immigració que té aquest país. El català també gaudeix de bona salut a les Terres de l'Ebre, comarques gironines, comarques centrals, Ponent i Alt Pirineu-Aran. En pitjor estat de salut, hi ha les ciutats de Barcelona i Tarragona, les Illes i la Franja.

El català a les llars

De fet, es calcula que més del 80% de persones usen el català a les llars a les comarques centrals; entre el 60% i el 80% ho fan a la Franja de Ponent; entre el 40% i el 60% ho fan a les zones més urbanes de Catalunya i les Illes Balears; entre el 20% i el 40% ho fan a Andorra i País Valencià; i menys del 20% ho fan a la Catalunya Nord i l'Alguer.

Segons aquest estudi, uns 11 milions de persones entenen el català; 9 milions de persones el saben parlar; i uns 6 milions l'utilitzen a la llar. D'aquests 6 milions, 5 el parlen de forma prioritària, i la resta l'usa conjuntament amb la segona llengua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona