Societat

Sense càstig una brutal pallissa a un nadó de 2 mesos

Tribunals

El Tribunal Suprem ha absolt a un home que havia estat condemnat per haver maltractat a la seva filla de tot just dos mesos, al considerar que no s'ha provat que sigui l'autor de les lesions que van provocar en la nena una greu paràlisi, donat que una tieta del nadó també s'ocupava de la seva cura.

Al setembre del 2007, l'Audiència de Barcelona va condemnar a deu anys i mig de presó a Nilton Vladimir Zúñiga, de nacionalitat peruana, com autor dels maltractaments que van provocar a la nena greus lesions, amb nombrosos hematomes i hidrocefàlia externa, així com fractures de costelles i del crani.

Com seqüeles dels maltractaments ocorreguts entre setembre i novembre de 2004, la nena va patir un deteriorament molt greu de les funcions cerebrals superiors, fet que l'obliga a dependre absolutament d'una altra persona, un dèficit de visió en ambdós ulls i paràlisis en els membres inferiors.

La sentència de la Sala penal del TS coneguda avui admet el recurs del processat i li absol, al considerar que no s'han aportat dades concretes de la seva culpabilitat i que el tribunal d'instància s'ha basat en "possibilitats abstractes".

L'Audiència de Barcelona no va donar credibilitat a les declaracions del processat, que va desviar la culpa dels maltractaments en una tieta de la petita que de vegades la cuidava i que no va ser imputada, ni va comparèixer en el judici. Segons aquest tribunal, el processat era qui s'ocupava principalment de la nena, mentre que la seva tieta ho feia només en ocasions.

No obstant això, el Suprem conclou que l'Audiència "no va justificar eficaçment la seva conclusió inculpatòria", ja que no n'hi ha prou amb una "probabilitat estadística" per a decantar-se per la culpabilitat de Nilton Vladimir perquè va disposar de més ocasions per a lesionar a la seva filla.

"Per més que repugni la idea que lesions d'aquest tipus, perpetrades a més sobre una nena tan petita, puguin quedar impunes, la veritat és que la vigència del principi constitucional de presumpció d'innocència (...) fa que no existeixi altra alternativa", explica el Tribunal Suprem per justificar l'absolució del processat.

Pels maltractaments patits per la menor, la custòdia de la qual va ser assumida per la Generalitat de Catalunya, també va ser jutjada la seva mare, però va resultar absolta perquè es va comprovar que durant les dates que es van produir les lesions la dona es trobava hospitalitzada per una pancreatitis. En aquest cas, el Suprem comparteix la decisió d'excloure a la mare de tota responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.