Escapades

Anada a l'illa de la calma

L'ampli ventall d'ofertes turístiques i unes dimensions molt raonables fan de Mallorca la destinació perfecta per a una escapada de cap de setmana

Besada en tot el seu perímetre pel mar Mediterrani, Mallorca té el privilegi de ser reconeguda internacionalment com l'illa paradisíaca per excel·lència, on el sol esplèndid, les platges de sorra blanca i les cales entre esculls escarpats, units a l'encant dels poblets elegants de l'interior fan realitat el somni de qualsevol turista. De fet l'illa, amb 100 quilòmetres d'amplada i un dels aeroports amb més trànsit d'Europa, té una maduresa turística que ja voldrien moltes altres regions. En aquest context, l'enorme ventall de possibilitats d'entreteniment, relax, cultura, activitats esportives i a l'aire lliure, compres i gastronomia que ofereix, tan nombroses com accessibles, fa que per a escapades de cap de setmana l'illa sempre tingui alguna proposta interessant. Bé, una no, moltes. El repte és no deixar-se temptar per totes.

Un suggeriment per al visitant que vulgui fer una petita degustació de l'illa en només dos dies: dedicar la primera jornada a visitar la capital, i l'endemà fer una completa excursió d'un dia per la Serra de Tramuntana.

Palma, la capital

Sempre ocupada i en moviment, Palma de Mallorca acull la meitat de la població de l'illa de cara a un port espectacular que des del seu origen musulmà ha tingut un paper primordial en la seva economia i en el seu aspecte general. De la capital, el nucli antic es presenta com una de les visites inexcusables. Situat en ple centre, es pot recórrer a peu sense dificultat, en un trajecte que travessa carrerons estrets disposats en forma d'escaquer que recorda un basar oriental i permet apuntar el cap en els deliciosos patis de les cases palatines –n'hi ha uns 50 d'oberts al públic i es poden recórrer amb el fullet que ofereix l'oficina de turisme–; els antics banys àrabs, del segle X; travessar el barri jueu i desembocar als peus d'una imponent catedral, que gairebé besa el mar. El temple és un esplèndid exercici gòtic per mostrar el poder dels seus conqueridors cristians del segle XI. No es poden deixar de visitar els vitralls i el lampadari d'Antoni Gaudí i l'actualització de l'altar a càrrec de Miquel Barceló.

Per al visitant àvid d'història, hi ha itineraris guiats en diversos idiomes, alguns adaptats a persones amb sordesa o deficiències auditives.

Tampoc s'ha de caminar gaire si es vol visitar la majoria dels museus de la ciutat. El Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, el Palau Solleric o el palau March es troben a pocs minuts de la catedral.

Per acabar la jornada, pujada fins al castell de Bellver, que ofereix al visitant la possibilitat de gaudir de les millors vistes del port. Aquesta curiosa estructura medieval circular, envoltada de pins, va ser construïda al segle XIV pel llavors rei de Mallorca. És també la seu del Museu Municipal d'Història.

La Serra de Tramuntana

Les dimensions de Mallorca permeten realitzar excursions completes d'un sol dia, i la costa oest amaga la possibilitat de fer-ne una de les més populars, gràcies a les vistes espectaculars que ofereix. La millor opció és llogar un cotxe i, mapa en mà, seguir el trajecte que va d'Andratx a Pollença, de 88 quilòmetres, al llarg d'una cadena muntanyosa delimitada a cada extrem per les formacions rocoses de sa Dragonera, al sud, i el cap de Formentor, a la punta nord. El recorregut, des d'Andratx i en direcció nord, travessa precioses localitats com ara la bonica Valldemossa, serra endins, de carrerons empedrats, el referent romàntic de la costa, vinculada a Chopin i George Sand; la lluminosa vila de Deià, de minúsculs carrers empinats, refugi d'intel·lectuals i artistes; o la coqueta Sóller, entre el mar i la muntanya, que destil·la opulència en els seus carrers solitaris i d'estètica modernista.

Excursió en tren

Una altra opció interessant, que d'altra banda és la via més habitual per accedir a la costa nord-oest de l'illa, és agafar el ferrocarril que uneix, des de l'any 1912, Palma i Sóller a través de 27 quilòmetres de bonics paisatges mediterranis farcits de tarongers. Al llarg del seu recorregut, el tren condueix el visitant per 13 túnels a través de la Serra de Tramuntana fins a Sóller, amb un important port comercial.

FITXA DE LA RUTA

Superfície. Mallorca té una extensió de 3.620 km² i una longitud de costa de 623 km.
Població. Mallorca és la major de les illes de l'arxipèlag balear i concentra la majoria de la seva població, gairebé 741.000 habitants.

DADES D'INTERÈS

Oficina d'Informació Turística de Mallorca. Plaça de la Reina, 2. Palma. Tel. 971 173 990 www.infomallorca.net [email protected]
Oficina d'Informació Turística Municipal de Sóller. Pl. d'Espanya, 15. Sóller Tel. 971 638 008 www.sollerturisme.com [email protected]
Punt d'informació del centre històric de Palma C/ de l'Almudaina, 9. Palma Tel. 971 225 963 www.palma.es [email protected]


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva