Societat

Cau per primer cop en 12 anys el consum de droga en menors

El cànnabis, la cocaïna, l'alcohol i el tabac experimenten el primer descens a l'Estat des de 1994 entre els escolars de 14 a 18 anys

No fa ni tres mesos que Bernat Sòria és al capdavant del ministeri de Sanitat i ja ha tingut la sort d'anunciar les primeres dades optimistes que es coneixen des de fa 12 anys sobre consum de drogues entre els joves de l'Estat. Va ser ahir, durant el consell de ministres, quan Sòria va comunicar a la resta del gabinet que el consum de cànnabis, cocaïna, tabac i alcohol ha caigut per primera vegada des del 1994 entre els escolars de 14 a 18 anys. Una bona notícia tenint en compte que l'Estat espanyol va ser assenyalat fa pocs mesos en el darrer informe mundial sobre drogues de l'ONU com el capdavanter a Europa en consum de cocaïna.

"L'esforç ha començat a donar fruits", va destacar Sòria en presentar les dades de la darrera enquesta escolar sobre drogues, que inclou informació recollida entre novembre del 2006 i febrer del 2007 a partir de les respostes de 26.454 estudiants de secundària de tot l'Estat. Segons el ministre, l'enquesta mostra un "important augment de la percepció de risc", que ha permès, per exemple, que els escolars que han tastat el cànnabis siguin el 36,4% mentre que dos anys abans eren el 42,7%, sis punts per sobre.

També els escolars que són consumidors habituals de cànnabis han passat del 25,1% el 2004 al 20,1%. El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida: el 4,2% dels nois de 14 a 18 anys i el 2,2% de les noies en fumen cada dia.

El consum de cocaïna també ha començat a disminuir. La tendència creixent s'ha trencat tant pel que fa al consum esporàdic com a l'habitual. Han tastat aquesta droga el 5,7% dels enquestats, un percentatge inferir al del 2004 (9%) i, fins i tot, al de l'any 2000 (6,5%). D'altra banda, hi ha un 2,3% d'escolars que consumeixen cocaïna més sovint, xifra que està per sota del 3,8% de l'enquesta anterior.

L'alcohol continua sent la droga més estesa amb diferència, però la proporció de consumidors se situa ara fins i tot per sota de la del 1994. El 75% dels adolescents afirmen que han begut alcohol algun cop en l'últim any, mentre que a l'enquesta de 2004 eren el 81%.

El consum de begudes alcohòliques es concentra els caps de setmana: el 99,5% dels que declaren haver begut en l'últim mes ho han fet entre divendres i diumenge, el 44% s'han emborratxat i el 53,4% n'han consumit de manera compulsiva (binge drinking), és a dir, que han begut cinc o més cerveses o copes en un espai de temps curt.

El descens del tabac ha estat el més espectacular: el consum experimental ha passat en dos anys del 60,4% al 46,1% i el consum diari del 21,5% al 14,8%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Més d’un centenar de treballadors i reforç de maquinària per netejar les platges metropolitanes després de Sant Joan

Barcelona
Educació

Més de tres-cents alumnes d’ESO fan una estada a la UAB

Cerdanyola del Vallès

Més de 100 pacients d’ELA atesos a la unitat específica del Trueta en 5 anys

GIRONA
consum

L’Estat suprimeix l’IVA de l’oli d’oliva a partir del juliol

barcelona

Rehabilitaran l’edifici Rhodes per fer-hi pisos de lloguer assequible

FIGUERES
MOBILITAT

Trànsit reposarà radars vandalitzats, entre altres un que no vol Santa Cristina

SANTA CRISTINA D’ARO
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona