Societat

L'escriptori virtual de segell català Eye OS desafia Google i Microsoft amb una nova versió

La versió 2.0 reforça la possibilitat que diferents usuaris treballin en un mateix document alhora

Eye OS és el projecte de dos joves d'Olesa de Montserrat que aquest dimarts s'ha presentat en societat, coincidint amb el llançament de la versió 2.0, i que vol convertir-se en l'alternativa de programari lliure a les solucions de Google i Microsoft.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha dit que amb la joventut "gairebé insultant" dels promotors de la iniciativa, Eye OS s'ha convertit en un projecte empresarial que ha arribat a la "majoria d'edat". Ha destacat també la internacionalització del projecte, en el qual treballa gent da països com França, Itàlia i el Brasil.

Per desenvolupar el projecte, que va néixer el 2005, els seus creadors van fundar una empresa de software i s'han consolidat en el que s'anomena cloud computing, és a dir, oferir serveis a través d'Internet. En cinc anys de vida han aconseguit més de mig milió de descàrregues i vint-i-vuit comunitats d'usuaris que el fan servir.

"Mai hem volgut fer una batalla de David contra Goliat", ha dit un dels creadors, Pau Garcia-Milà, malgrat que ha reconegut que creuen que "és possible crear coses que siguin més senzilles d'utilitzar i més usables que les grans creacions de les grans empreses".

Per entendre què és Eye OS cal imaginar-se el sistema operatiu d'un ordinador posat dins d'un navegador web, de manera que es reforci la possibilitat de col·laborar amb altres internautes. Una de les novetats de la nova versió, segons ha explicat Garcia-Milà, és la possibilitat que més d'un usuari pugui editar un mateix document d'un processador de textos alhora.

Només cal que els usuaris d'aquest escriptori virtual disposin d'un telèfon mòbil o d'un ordinador amb accés a internet per accedir a tota la seva informació. Eye OS proposa que tota la informació dels usuaris estigui emmagatzemada en un servidor i, d'aquesta manera, puguin accedir-hi des de qualsevol punta del món i des de qualsevol dispositiu amb accés a internet. Si tothom en fes ús, es deixarien de veure aviat els llapis de memòria USB i quedaria enrere el costum de molts internautes d'enviar-se documents al seu propi correu electrònic per evitar possibles pèrdues.

La diferència que presenta el programari català és que l'usuari pot instal·lar-lo en el seu propi servidor, de manera que gaudeix de més privacitat perquè no ha de guardar les seves dades en ordinadors que no són de la seva propietat, com fan Google i Microsoft.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA

La Generalitat adjudica les obres de construcció del tercer CAP

Castelldefels
VIDRERES

Comencen les obres de millora de la seguretat viària a la C-63

VIDRERES
medi ambient

Catalunya té 122.460 cobertes i teulades de fibrociment, que equivalen a 40 km²

Barcelona
GIRONA

Presenten una edició de Temps de flors adaptada a l’estat de sequera

GIRONA
INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt