Reportatge

De fira, pel Vendrell

La vila natal de Pau Casals celebra una de les fires amb més tradició al país

La d'enguany serà la 181a edició de la fira de Santa Teresa. Aquesta és una d'aquelles mostres que atreuen visitants de tota la comarca i de comarques veïnes. Els seus orígens es remunten a les exposicions de bestiar i estris del camp que se celebraven a la tardor, quan al defora baixava la feina, els pagesos havien venut les collites i, amb diners a la butxaca, s'havien de preparar per a l'hivern.

Ara és una fira multisectorial, que es complementa amb esdeveniments com les Jornades Gastronòmiques o la Mostra Internacional de Cervesa, de caràcter biennal; i amb una bona dosi de cultura popular, que inclou la diada de Santa Teresa, una de les cites clàssiques del calendari casteller.

La fira s'escampa pels carrers del centre: la plaça Nova, la Rambla, la plaça de les Garrofes, el carrer dels Cafès... i convida a passejar-hi, vora l'ombra de l'àngel Tobies. De nens, Pau Casals o Àngel Guimerà es devien haver aturat moltíssimes vegades a veure com la figura, que corona el campanar de l'església de Sant Salvador, girava assenyalant la direcció del vent. L'àngel és tot un símbol del Vendrell, i ens situa al cor de la ciutat, a la plaça Vella.

L'església parroquial es va bastir al segle XVIII. És d'estil barroc. L'any 1784 es va col·locar dalt el campanar l'original àngel –penell, que des de llavors gira indicant d'on bufa el vent. A l'interior del temple hi destaquen l'altar major, obra de l'arquitecte Josep M. Jujol i el monumental orgue barroc, una peça molt estimada pels vendrellencs. L'instrument el va construir Ludving Scherrer. Carles Casals va ser un dels organistes de l'església i el seu fill, Pau Casals, ja el tocava als nou anys. Ara l'orgue torna a ser al Vendrell, després d'un any de restauració: del 21 al 23 d'octubre se celebraran els actes d'inauguració d'aquesta restauració.

A tocar de l'església hi ha la Casa de la Vila, i una mica més enllà s'obre la plaça dels germans Ramon Vidales, que destaca pels murals que recorden els oficis i els temps en què van viure aquests personatges vendrellencs.

Tot passejant

De la plaça Vella es pot seguir pel carrer Major, fins al Portal del Pardo, seu de la Fundació Apel·les Fenosa. En aquest casal del segle XVI es pot visitar una bona representació de l'obra de l'escultor, amic de Picasso. Muralla amunt, s'arriba a la plaça Nova, on hi ha l'antic casal dels Palau Rabassó, seu del Museu Deu, que conté una important col·lecció d'art donada a la vila pel notari Antoni Deu Font. En aquesta plaça es recorda la figura de Pau Casals amb una escultura de Josep Viladomat.

Guimerà i Casals

Un dels carrers que aboquen a la plaça Nova és el de Santa Anna, per on havien corregut Àngel Guimerà i Pau Casals. El poeta havia viscut al casal de cal Ximet, avui convertit en Casa Museu Àngel Guimerà. Actualment, però, aquest espai, que també és la seu del Museu Arqueològic, està tancat per obres de rehabilitació.

On sí que es pot fer parada és a la casa nadiua de Pau Casals, que conserva l'ambient d'un habitatge de final del segle XIX d'una família molt humil. La visita permet copsar com va ser la infantesa del gran violoncel·lista i els seus inicis en el món musical. Però per conèixer millor el músic, és imprescindible visitar la Vil·la Casals-Museu Pau Casals.

El músic va escollir la platja de Sant Salvador, un dels nuclis del Vendrell, per construir-hi una casa d'estiueig, que amb el temps va ampliar amb una sala de música, el jardí i el mirador. Casals hi va viure fins al seu exili, l'any 1939, i ja no hi va tornar mai més. La vil·la, gestionada per la Fundació Pau Casals, és la seu del museu que conserva i difon la vida i l'obra del violoncel·lista a través d'objectes, obres d'art, documents... A l'estiu es pot assistir a concerts que se celebren als seus jardins.

D'altra banda, just davant de la vil·la s'hi va bastir l'Auditori Pau Casals, que programa el Festival Internacional de Música Pau Casals, cada estiu, i concerts tot l'any. L'Escola Municipal de Música també porta el nom del mestre, que desitjava que la cultura i la música fossin a l'abast de tothom. Cal dir que el museu ofereix la possibilitat de realitzar la Ruta Pau Casals, que es pot completar amb la visita a la tomba del mestre, al cementiri del Vendrell, o al monument dedicat a Pau Casals de J.M. Subirachs, al barri de Sant Salvador.

En tot cas, el lligam del Vendrell amb la música és molt fort i totes les ocasions són bones per programar música. Durant la fira, per exemple, es podrà assistir al concert Música de gralles que oferiran cinc formacions de grallers i al concert de Plou com Mai i Sweet Margaret, el divendres; la nit de dissabte s'amenitzarà amb batucada i el diumenge, el Cor d'Infants, la Coral Polifònica del Vendrell i l'Orquestra Simfònica Ars Antica oferirà la Novena Simfonia (IV moviment) de L. Beethoven i obres de Mozart, Strauss, Casals, Puccini i Verdi. A més, durant la fira tampoc faltarà la cultura popular, que tant estimava Pau Casals, amb l'actuació dels grups del Vendrell, sardanes i castells.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. Cruïlla de camins, es pot arribar al Vendrell per les carreteres N-340; C-31; C-51 i per les autopistes AP-7 (sortida 31) i C-32 (sortida 32)
En tren. El municipi té dues estacions, la del Vendrell, amb servei de Rodalies, i la de Sant Vicenç de Calders, amb servei de Rodalies i regionals.
Fira de Santa Teresa Del 14 al 17 d'octubre Horari: dia 14, de 17 a 22 h. Dies 15, 16 i 17: de 10 a 14h. i de 17 a 22h.
Jornades Gastronòmiques Del 15 al 17 d'octubre A la plaça Pep Jai Horari: de 19.30 a 22h. Tiquet: 15 euros
Mostra internacional de cervesa A la plaça de la Sardana Tiquet degustació: 6 euros
Ajuntament del Vendrell. Plaça Vella, 1 Tel. 977 16 64 00 www.elvendrell.net
Vil·la Casals. Museu Pau Casals Av. Palfuriana, 67 Sant Salvador, el Vendrell Tel. 977 68 42 76 www.paucasals.org
Casa nadiua de Pau Casals C/ Santa Anna, 10. Tel. 977 66 56 42 www.elvendrell.net
Museu Deu Plaça Nova, 6 Tel. 977 66 63 08 www.elvendrell.net
Fundació Apel·les Fenosa C/ Major, 25 Tel. 977 15 41 92 www.fundaciofenosa.org
Patronat Municipal de Turisme Av. Brisamar, 1 Tel. 977 68 00 10 www.elvendrellturistic.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona