Reportatge

Girona festeja

La ciutat intenta trampejar la crisi amb un programa de Fires més prim però més llarg i amb activitats de qualitat per a tothom

Girona celebra avui una de les dates més assenyalades en el seu calendari festiu: Sant Narcís, una onomàstica en honor del patró de la ciutat al voltant de la qual es basteix la programació d'unes fires i festes de referència a la demarcació que aquest any duraran un dia més de l'habitual i s'allargaran del 28 d'octubre al 7 de novembre. Seran, en total, 11 dies farcits de les més de 180 activitats d'un programa marcat per la contenció que, malgrat la crisi i una retallada de pressupost notable, garanteix una oferta de qualitat amb actes per a tots els públics i totes les edats i amb l'esperit d'acostar la festa a tots els barris de la ciutat.

El tret de sortida el va donar ahir Salomó Marquès, catedràtic de la UdG, que va fer el pregó d'unes festes que tancarà, com ja és habitual, el popular i apoteòsic castell de focs a les ribes del Ter. En aquest sentit, els actes tradicionals continuaran tenint un lloc preferent en el programa: les cercaviles i ballades de gegants i capgrossos de la ciutat a càrrec de la Fal·lera Gironina; la missa de Sant Narcís presidida pel bisbe Francesc Pardo a l'església de Sant Feliu; el correfoc dels Diables de l'Onyar amb la col·laboració dels Guillables de Sant Hilari i la Banda dels Diables d'en Pere Botero; els castells de les colles castelleres Els Xoriguers de la UdG, els Marrecs de Salt, els Castellers i els Minyons de Terrassa; les sardanes, o la cantada d'havaneres a càrrec del grup Terra Endins a les escales de la Catedral.

“Per Tots Sants, tots a Girona”

Però sens dubte una de les expressions més clares i entenedores del caràcter popular i tradicional de les Fires i Festes de Sant Narcís és la diada de l'1 de novembre, en què a Girona el record dels difunts s'uneix a la celebració d'una de les festivitats més multitudinàries de la ciutat. El dia de Tots Sants, que aquest any posarà el colofó al primer cap de setmana de la programació, la ciutat es convertirà en un gran mercat a l'aire lliure amb la celebració de la Fira del Mineral i l'Artesania; la 25a Trobada d'Artesans, Brocanters i Antiquaris, la 45a Fira del Dibuix, la Pintura i la Fotografia, i la Fira de l'Alimentació. Tot plegat convertirà la ciutat en un gran circuit gastronòmic, artístic i cultural que s'estendrà pels principals carrers del Barri Vell, des de la plaça de Catalunya fins a la de Sant Feliu, passant per la rambla de la Llibertat, la plaça Independència i l'avinguda Ramon Folch.

El concurs de pesca, la setantena edició del concurs de colles sardanistes i el concurs de sardanes revesses del GEiEG completaran el programa d'activitats al centre de la ciutat, al qual aquest any s'afegeixen també un concert del Cor Maragall a l'Auditori i la ja tradicional i espectacular pujada de les escales de la catedral dels Marrecs de Salt amb un pilar de quatre.

El fet que el dia de Tots Sants sigui festiu a Catalunya contribueix a fer d'aquesta diada la més multitudinària de les Fires i Festes de Sant Narcís, complint la vella dita: “Per Tots Sants, tots a Girona”.

Novetats per als més menuts

Malgrat l'absència de novetats remarcables, el programa de les Fires i Festes de Sant Narcís d'aquest any té petites variacions respecte d'edicions anteriors, com ara la desaparició de l'escenari del parc del Migdia o el nou rol del renovat teatre del centre cívic de Sant Narcís, on s'han programat la majoria de funcions i activitats infantils. L'activitat en aquest espai es concentrarà en aquest cap de setmana, el primer de les fires, i portarà obres de qualitat de les companyies Microcosmos, Terranegra i Cesc Serrat. A més, tots els espectacles seran gratuïts.

Continuant en l'apartat infantil, malgrat els dubtes inicials, el tradicional envelat de titelles es mantindrà al lloc habitual de la Devesa. En aquest espai s'hi instal·laran també un total de 169 atraccions, entre les quals n'hi haurà tres de noves, i algunes de les més grans se situaran al camp de futbol.

Música a la Copa

Per compensar la desaparició de l'escenari del parc del Migdia, aquest any s'han programat a la Copa deu nits de concerts, una més que les nou que són habituals. D'aquestes deu nits, les dels tres primers dies de novembre estaran dedicades a la final del concurs de grups Intro; les altres tindran com a protagonistes grups com ara Mishima, Obrint Pas, La Excepción, James Taylor Quartet i la Black Music Experience, a més d'una potent nit d'Orella Activa, amb els catalans Vistalegre i els britànics Senser i Firemouth.

Oferta teatral i comercial

Al programa tradicional i popular de les Fires i Festes de Sant Narcís d'aquest any cal afegir-hi també, entre d'altres, les obres del festival de teatre Temporada Alta; els actes de poesia, música i teatre organitzats al voltant del 30è premi de novel·la curta Just Manuel Casero; exposicions, visites guiades i portes obertes, la 49a Fira de Mostres, amb cinc espais diferenciats i la participació de més de 380 empreses.

FITXA DE LA RUTA

Accessos. Les principals vies d'accés a Girona són l'autopista AP-7 i les carreteres N-II i C-25 (eix transversal).
Aparcaments. A les entrades de la ciutat hi ha zones d'aparcament gratuïtes, des d'on és fàcil accedir al centre urbà.

DADES D'INTERÈS

Oficina de Turisme de Girona. C/ Joan Maragall, 2 Tel. 872 975 975 www.girona.cat www.girona.cat/turisme [email protected] Horari d'atenció al públic: de dilluns a dissabte de 9.00 h a 20.00 h; diumenges i festius, de 9.00 a 14.00 h.
Fira de Girona. Passeig de la Devesa, 34-36. Tel. 972 419 100 www.firagirona.com [email protected]


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.