Societat

medi ambient

Les Garrigues s'assegura l'aigua amb una nova presa

Comencen les obres del nou embassament d'Albagés

Serà més gran que Oliana i tancarà el canal Segarra-Garrigues

Recollirà l'aigua sobrera de Rialb i convertirà cultius de secà en regadiu

Cap infraestructura a les Garrigues i al sud del Segrià ha estat tan comentada i desitjada com l'inici d'obres ahir de la presa de l'Albagés, una peça fonamental per assegurar la regularitat del reg del canal Segarra-Garrigues. Ja el juliol del 1933, una revista del poble garriguenc de la Granadella titulava: El canal Segarra-Garrigues ja és un fet! Res més lluny de la realitat, com tampoc la primera pedra col·locada el 1956. Ara va de debò i la il·lusió es palpava ahir entre el centenar de veïns i autoritats que contemplaven l'anar i venir d'excavadores.

L'obra, finançada amb 55,5 milions pel Ministeri d'Agricultura, tanca pel sud els 85 km del canal que al nord enceta el pantà de Rialb. Està situat sobre la llera del riu Set, que sols porta aigua en abundància quan plou. La presa no afecta cap nucli habitat, i abasta els d'Albagés, Cervià de les Garrigues, la Juncosa, Castelldans i la Pobla de Cérvoles. Servirà per regar directament 8.600 hectàrees, que podran deixar enrere l'escassetat i el monocultiu del secà per diversificar els conreus i extreure'n el màxim profit sense patir tant. El paisatge d'oliveres, ametllers i cereals tradicionals canviarà amb nous conreus de fruita dolça. Josep París, president de la comunitat de regants del canal, ha especificat: “Regarem la planta i no la terra. Serà un reg d'alta eficiència, tot pressuritzat”. Fins ara, “els garriguencs estem fent “filigranes” per poder regar. De fet, fins avui ningú de la zona s'acabava de creure que veuríem l'inici de l'obra”, puntualitza l'alcalde l'Albagés, Albert Donés.

La presa de 79,8 hm³ recollirà els sobrers procedents de Rialb, assegurant aigua de reg, per beure i per a altres usos quan hi hagi sequera. Actualment, la majoria de fases del canal principal ja estan en marxa, en obres o adjudicades. El canal estarà acabat d'aquí a 4 anys, com que la presa de l'Albagés, però la xarxa secundària encara no s'haurà acabat completament.

Moltes esperances estan posades en un canal que costa 2.000 milions –més de la meitat, aportats pel govern–, donarà aigua per beure a 70.000 persones i obrirà un nou escenari econòmic i social en algunes de les comarques més desfavorides, com ara les Garrigues. Josep Puxeu, secretari d'estat d'Aigua, explicava ahir: “Creem una gran zona humida que servirà primer per regar, però també per a altres usos”, com ara els lligats al turisme. I a escala nacional, s'està “bastint un gran rebost d'aigua”, en paraules del conseller d'Agricultura, Joaquim Llena.

LA FRASE

Fem realitat els anhels de generacions. Tenim una oportunitat i l'aprofitarem
Albert Donés
ALCALDE DE L'ALBAGÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona