L'Ajuntament de Montblanc vol que se li retornin els solars de la Guàrdia Civil i dels Mossos

Fa mig any els Mossos d'Esquadra van completar el desplegament per tot el territori català i des d'aleshores el cos de la Guàrdia Civil ha viscut un evident procés de transformació. A la Conca de Barberà la caserna de Montblanc ja està inactiva i els agents que hi queden estan esperant que se'ls adjudiqui un nou destí. Per tant, l'Ajuntament, que està interessat en l'edifici, encara no pot moure fitxa i a més, la polèmica està servida. Els terrenys on es va construir la caserna els va cedir precisament l'ens local, però ara, el Ministeri d'Interior diu que si el govern municipal vol quedar-se amb l'equipament, haurà de pagar-ne el seu cost. L'alcalde, Josep Andreu, ha expressat en diverses ocasions el que per a ell és una contrarietat, ja que originalment els terrenys eren municipals. En aquest sentit, va dir: «Ens l'han de retornar a cost zero.» Però si el consistori vol l'edifici no només l'haurà de pagar, sinó que, a més, a un cost molt car: «El preu que ens demanen és exorbitant», va assegurar l'alcalde. Però la trifulga no s'acaba aquí, ja que Andreu va afegir: «La Generalitat ja s'ha après la lliçó» i ara si el govern municipal vol recuperar l'edifici de la secció de trànsit dels Mossos d'Esquadra, també haurà de pagar per aconseguir-la, quan en el seu moment va ser l'Ajuntament qui també va cedir el solar. Andreu ja va mostrar el seu desencís tant en una situació com en l'altra i ara caldrà esperar a veure com es desenvolupen els esdeveniments.

Residència a l'Espluga

L'any passat, un document que la Guàrdia Civil va col·locar a l'exterior de la caserna de l'Espluga de Francolí informava que, amb motiu de la cessió íntegra en matèria de seguretat ciutadana del cos estatal als Mossos d'Esquadra, a partir de l'1 de novembre del 2008 els ciutadans, per qüestió de proximitat, es podien adreçar per qualsevol problema a les dependències dels Mossos, situades a la carretera de Rojals, al terme municipal de Montblanc.

Segons explica l'alcalde de l'Espluga de Francolí, David Rovira, la caserna que hi havia a la localitat és propietat del Ministeri de l'Interior. En un principi, el consistori va intentar que les dependències passessin a ser propietat de l'Ajuntament per tal de fer-hi pisos socials, però aquesta petició va ser denegada. Cal destacar, però, que, tot i que aquest punt policial està tancat al públic, no ha quedat del tot abandonat o inoperatiu. En aquest sentit, David Rovira va explicar que el Ministeri de l'Interior ha considerat convenient conservar les dependències com a residència policial del cos de la Guàrdia Civil. Aquesta opció sobretot serveix a l'època d'estiu, que és quan arriben a la demarcació de Tarragona contingents d'altres punts de l'Estat espanyol per fer tasques principalment de reforç en localitats de la costa, i per tant se'ls podrà allotjar en aquestes instal·lacions.

Les casernes que la Guàrdia Civil tenia a el Pont d'Armentera i a Alcover també s'han tancat. En aquest municipi precisament, l'Ajuntament hi volia habilitar un centre de dia, però finalment, per qüestions d'espai, ha optat per construir l'equipament sanitari a la zona de la Florida.