Societat

El tabaquisme provoca 9.000 morts cada any i costa 600 milions d'euros

Més de 700 defuncions es deuen a l'exposició passiva al fum

El primer any d'aplicació de la llei del 2005, la mortalitat lligada al tabac es va reduir un 4,5%

El preu del tabaquisme no només es mesura en milions d'euros de despesa sanitària i de pèrdua de productivitat. El cost més dramàtic del tabaquisme és el que es paga en vides humanes. Cada any moren més de 9.000 persones a Catalunya per aquesta causa. Una cada hora. 8.670 d'aquestes defuncions es deuen al tabaquisme actiu i unes 700 més, al passiu, segons dades del Departament de Salut que relacionen 25 malalties directament amb el tabac. Però, més enllà de les víctimes mortals, el tabaquisme suposa una càrrega econòmica que té un cost anual d'uns 600 milions d'euros, entre despesa sanitària directa (222 milions) i pèrdua de productivitat (372 milions).

Respecte a l'entrada en vigor de la nova llei antitabac, les autoritats sanitàries esperen que les noves restriccions es tradueixin en un descens del nombre de víctimes mortals pel tabaquisme. Això és el que va passar el 2006, el primer any d'aplicació de l'actual norma, quan el nombre de defuncions atribuïbles al tabac es va reduir de 400.

Menys infarts

“El més important en aquell moment va ser treure el fum dels espais laborals”, afirma la subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut, Carme Cabezas. Però encara hi ha un altre indicador que corrobora els beneficis d'aquella mesura: el descens d'un 11% del nombre d'ingressos per infart de miocardi que es va registrar també el 2006. “Cal esperar una altra davallada a final del 2011, tot i que potser no serà tan important”, diu Cabezas, ja que el 2006 la prohibició de fumar als centres de treball va beneficiar la salut de 3 milions d'empleats, mentre que ara la restricció a bars i restaurants millorarà les condicions sanitàries d'uns 220.000 treballadors, que són els que hi ha en el sector, a més de reduir l'exposició dels clients al fum ambiental.

Actualment, un 28% de la població adulta és fumadora (un 30,6% dels homes i un 25,5% de les dones), però la tendència va clarament a la baixa. En el cas dels homes, el descens va començar als anys vuitanta i, en el de les dones, a final dels noranta. Salut calcula que unes 50.000 persones a l'any deixen de fumar.

220.000
empleats
de l'hostaleria que treballen a Catalunya deixaran d'estar exposats al fum en horari laboral l'any vinent.
50.000
persones
deixen de fumar cada any a Catalunya, segons estimacions dels darrers anys del Departament de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.