Societat

Tribunals

Les primeres juristes, oblidades

L'historiador Federico Vázquez Osuna aclareix, en un estudi, que una catalana, Maria Lluïsa Algarra, va ser la primera jutgessa espanyola, l'any 1936

Els franquistes van denigrar les jutgesses i les fiscals pioneres

Fa temps, per sort, que la història no només l'escriu i la interpreta el bàndol guanyador. Els perdedors, que no vol dir vençuts, trobem exquisits treballs d'investigació inèdits, com el que acaba de publicar l'historiador Federico Vázquez Osuna a la revista Arenal, de la Universitat de Granada.

Les primeres dones jutgesses i fiscals espanyoles (1931-1939): Les juristes pioneres és el títol d'aquest estudi, en què Vázquez endreça i amplia informació que va descobrir amb el seu primer llibre La rebel·lió als tribunals: L'administració de Justícia (1931-1953).

En l'estudi, Vázquez aclareix que no és del tot cert que la primera dona jutgessa espanyola sigui Josefina Triguero Agudo, nomenada el 1977, com assegura el govern dels jutges: el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). L'historiador afirma que les primeres dones jutgesses i fiscals van ser nomenades durant la Guerra Civil pels governants de la Segona República. Vázquez alerta –amb el seu bisturí d'historiador seriós– que tot i el progressisme guanyat en aquesta època, en la República també eren masclistes: “No s'acceptava el maltractament de la dona com una causa de divorci.”

La primera jutgessa espanyola –explica– va ser la catalana Maria Lluïsa Algarra Coma, nomenada titular del jutjat de Granollers, el 2 de desembre de 1936, pel llavors conseller de justícia de la Generalitat, Andreu Nin (POUM). En l'Estatut d'Autonomia de 1932, el govern espanyol va acceptar transferir al català el nomenament de jutges, magistrats i notaris, fita mai més recuperada en els estatuts successius.

Algarra, coneguda com la geganta revolucionària, “va caure en desgràcia amb el PSUC i, dos mesos després del seu nomenament, van degradar-la a auxiliar del jutjat, és a dir, a mecanògrafa!”, exclama Vázquez. Amb els franquistes, la primera jutgessa va emigrar a Mèxic, on va triomfar com a autora teatral.

En l'estudi, també es recorda el paper de quatre dones més juristes en la Segona República, com Elvira Fernández Almoguera, la primera fiscal. Amb la dictadura, van ser obligades a exiliar-se. No es va nomenar una jutgessa fins a la recuperada democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat