Societat

El jutge imputa un suborn al sotsdirector d'Antifrau

El periodista Carles Quílez també és investigat per un delicte de revelació de secrets

El magistrat ajorna la seva declaració, fixada per l'1 de febrer, per la mort sobtada del director de l'oficina

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, ha imputat al director d'anàlisi de l'Oficina Antifrau de Catalunya, el periodista Carles Quílez, un suposat delicte de suborn i un altre de revelació de secrets a un confident policial investigat per un cas de corrupció i narcotràfic.

La declaració de Carles Quílez estava fixada per l'1 de febrer. La mort sobtada del director d'Antifrau, el fiscal David Martínez Madero, d'un atac de cor, divendres passat, ha provocat que el jutge ajorni aquesta declaració i d'altres de previstes sine die per respectar el dol de familiars i amics del fiscal enterrat ahir.

Tot i això, aquesta investigació judicial no se centra pas en el funcionament de l'Oficina Antifrau de Catalunya, creada pel Parlament el novembre del 2008. El cas –batejat com operació Macedònia pels diferents cossos policials implicats– té diverses ramificacions al Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Garraf, i per ara hi ha imputats tres mossos d'esquadra, entre ells l'exsubinspector dels Mossos a Vilanova i la Geltrú, Josep Ranea; un funcionari de la presó de Brians, i una quinzena de guàrdia civils, a part del confident policial, Manuel Gutiérrez Carbajo, que regenta un negoci de cotxes a Martorell. Carbajo va quedar en llibertat provisional després de pagar una fiança de 50.000 euros, exigida pel fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled.

La imputació de Carles Quílez se sustenta en unes escoltes telefòniques fetes pels Mossos, amb l'autorització judicial, a més de la declaració judicial de Carbajo, testimoni clau en dos destacats casos de corrupció policial més: el de Martorell i el dels prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels. En la seva declaració al jutge, Carbajo també va implicar altres càrrecs públics i policials.

Amb la seva citació, el director d'anàlisi d'Antifrau podrà aclarir els regals que va rebre de Carbajo quan treballava de periodista a l'emissora de ràdio SER, com ara una moto, que el jutge qualifica de suborn. També li imputa revelació de secrets, ja que suposadament va alertar Carbajo que els seus telèfons serien punxats per la investigació oberta per aquest jutjat, arran d'un comís de droga fet per la Guàrdia Civil en què es va fer un atestat sospitós.

L'agència Efe va informar ahir que havia intentat, sense èxit, contactar amb Carles Quílez i que des de l'Oficina Antifrau se l'havia remès a unes declaracions de Martínez Madero de fa uns quants mesos, quan encara no s'havia imputat a Quílez, en què afirmava que és “ontològicament impossible” que cometés irregularitats.

9.600
euros
és el preu de la moto que el confident policial va regalar al sotsdirector Carles Quílez.
50.000
euros
va pagar el confident policial i imputat en aquest cas per sortir en llibertat provisional.
2
cossos policials
hi ha implicats en el cas de corrupció: Mossos i Guàrdia Civil, a més d'un funcionari de presons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.