Societat

Obama titlla el terratrèmol de “catastròfic”

El president nord-americà posa la flota del Pacífic a disposició del Japó

El tsunami arriba a les costa Oest dels Estats Units amb onades de fins a 2 metres

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha expressat aquest divendres les seves condolences al poble Japonès pel “catastròfic” terratrèmol que ha arrasat el país, el setè més potent mai registrat en tota la història.

A més, el mandatari nord-americà ha ordenat a part de la flota del Pacífic que es posi en estat d'alerta davant qualsevol petició d'ajuda que els puguin fer les autoritats de Tòquio. En aquest senti, Obama s'ha posat ja en contacte amb el primer ministre japonès, Naoto Kan, per a oferir tota l'ajuda possible.

Obama ha titllat de “desoladores” les imatges de destrucció divulgades pels mitjans japonesos i ha assegurat que els “pensaments i oracions” dels nord-americans “estan amb el poble japonès”.

Minuts abans, l'inquilí de la Casa Blanca s'ha reunit amb el seu assessor per a la seguretat nacional, John Brennan, així com altres membres del seu gabinet, per a estudiar la resposta al tsunami, que podria deixar fins a un miler de morts.

De moment, el president ja ha ordenat el desplaçament a la zona d'almenys dos portaavions. També ha donat instruccions perquè es reubiqui la seu de l'ambaixada nord-americana a Tòquio, com mesura de precaució.

Obama també ha assegurat que tant ell com el seu equip d'assessors estan supervisant “molt de prop” qualsevol impacte que el sisme submarí pogués tenir a les costes nord-americanes.

De fet, diversos centenars de persones han estat evacuades a Califòrnia en prevenir els eventuals efectes que pugui provocar el terratrèmol a les costes nipones.

Onades de 2 metres a Califòrnia

Segons Cindi Preller, del Centre Alertes de Tsunamis de la Costa Oest i Alaska, s'espera que les costes californianes “vegin petites ones”, tot i que ha afegit que el tsunami podria “causar marees inusualment altes, però no inundacions majors”.

L'alerta difosa, vàlida per als estats de Califòrnia, Oregón i Washington, implica “el suggeriment d'una total evacuació” de les persones cap a terrenys elevats per “precaució”.

Preller ha indicat que “les cases i els petits edificis de la costa californiana no estan dissenyats per a l'impacte de tsunamis, pel que la població ha d'abandonar aquestes estructures”.

Les primeres onades han començat a arribar a les costes californianes a les 17:30 (hora catalana) amb una alçada d'entre 30 centímetres i dos metres al nord de Califòrnia.

A Crescent City, una trentena d'embarcacions han resultat afectades per la força de les onades, mentre que al port de Santa Cruz els danys provocats ascendeixen als 2 milions de dòlars.

Les autoritats d'Emergències de l'Estat nord-americà han advertit que no s'ha de pensar que el pitjor ja ha passat. “Tot just està començant”, ha alertat Jordan Scott, portaveu de l'agència californiana d'emergències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva