Societat

Redecorant Barcelona

Ikea va obrir la botiga de Badalona l'any 1996 i en va ampliar l'àrea d'autoservei l'any passat

Les pròximes les vol obrir a Tarragona i a Girona abans de quatre anys

Ikea va millorarels resultats un 8,2% l'any passat i invertirà 35 milions a rebaixar preus

Quinze anys després de la seva primera obertura a Badalona, Ikea estudia el mercat català com una excepció en els plans d'expansió de la companyia sueca per al conjunt de l'Estat espanyol. No perquè no hi compti –perquè té tres obertures previstes per als pròxims anys però en vol fins a quatre més– sinó perquè ho fa amb un format diferent per preservar el model comercial català i per complir amb la normativa en matèria comercial. Ikea preveu en el seu pla d'expansió 2010-2015 a l'Estat espanyol l'obertura de botigues de mobles en centres comercials promoguts i gestionats per Ikea mateixa.

A tot arreu, menys a Catalunya. Aquí continua apostant pel model de botiga en polígon comercial, com les que té a Badalona i l'Hospitalet de Llobregat, i té en cartera les obertures a Sabadell (per a l'any que ve), Tarragona i a la demarcació de Girona, aquestes últimes previstes per a abans del 2015. Amb tot, Ikea continua buscant el solar adequat a Girona i no ha fet públic en quin espai de Tarragona se situarà, encara que molt probablement serà a la zona de les Gavarres, a prop d'on hi ha un hipermercat Carrefour.

Ikea va triar el parc comercial de Montigalà per situar la seva primera botiga a l'Estat espanyol, el maig del 1996, i en aquest temps ha rebut més de 42 milions de visitants i s'ha anat ampliant fins a arribar als 30.000 m². L'última ampliació es va fer l'any passat i va servir per millorar la superfície destinada a l'autoservei. Va ser l'única botiga a Catalunya i l'àrea metropolitana de Barcelona fins a l'abril del 2003, quan es va inaugurar el centre de l'Hospitalet de Llobregat, que té una superfície de 29.000 m². La nova obertura va ser un descans per a molts dels clients que pelegrinaven a Badalona des de molts punts del territori (sobretot Tarragona, Lleida o Castelló de la Plana) i que, d'aquesta manera, s'estalviaven uns quilòmetres de més. A banda de les botigues a Badalona i l'Hospitalet, i de les previsions a Sabadell, Tarragona i Girona, Ikea té en territori català les seves dues úniques centrals logístiques que abasten les actuals botigues i les que obrirà fins al 2015. Ambdues plataformes estan situades a Valls, a l'Alt Camp, i sumen en total 228.500 m², capacitat suficient per emmagatzemar 2,3 milions de mercaderia manipulada, segons dades de la companyia.

Dos mil milions i 12 botigues més

El programa de creixement dissenyat per Ikea suposarà una inversió de 2.000 milions d'euros i la creació de 20.000 llocs de treball directes i indirectes i fins a 20.000 llocs de treball més mentre durin les obres de construcció. Preveu fer dotze botigues més, de les quals tres es faran a Catalunya amb característiques semblants a les que ja coneixem i nou més es faran en territori espanyol incloses dins àrees comercials pròpies que construirà, explotarà i gestionarà la mateixa Ikea i que inclouran altres operadors comercials.

La filial espanyola d'Ikea va tancar el darrer exercici (31 d'agost del 2010) amb un creixement del 8,2%, fins als 1.254 milions d'euros, i enguany té previst invertir 35 milions a rebaixar els preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.