Escapades

Mar i muntanya

El municipi de Sant Carles de la Ràpita és una destinació idònia per als amants de la costa, la gastronomia i la natura

Ric en contrastos, Sant Carles de la Ràpita està situat entre la badia dels Alfacs i les muntanyes del Montsià, limitant amb el delta de l'Ebre i el riu que li dóna el nom. A causa de la seva situació privilegiada, aquest municipi disposa d'una àmplia oferta d'activitats i ofereix atractius poc comuns en les poblacions que l'envolten, ideal tant per als amants de la platja com els de la muntanya. A més, es tracta d'una zona molt rica en flora i fauna, molt apreciada pels aficionats de les aus, que es desplacen a aquesta zona des d'arreu del món per observar les espècies que hi habiten de manera permanent o seguint els moviments migratoris.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre té una extensió de 320 quilòmetres quadrats, una superfície formada per platges quasi salvatges, llacunes, arrossars i hortes. Es tracta d' un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental, destí escollit per 95 espècies d'aus nidificants i zona d'hivernació i alimentació de 330 espècies d'aus migratòries. La zona del Delta pot visitar-se a peu o en bicicleta, pels passos habilitats per a tal fi. Al llarg del recorregut es troben diferents miradors que permeten observar la zona des de posicions privilegiades i que disposen de panells informatius amb explicacions i imatges de la flora i la fauna.

La llotja de peix de Sant Carles de la Ràpita és un edifici modern situat al port pesquer, que va ser fundat l'any 1919 per la confraria de pescadors de la Verge del Carme. A la tarda, se celebra la subhasta del peix. A partir de les 4 de la tarda es pot contemplar l'arribada de les prop de 90 embarcacions que tornen a port amb la pesca del dia, que es tria i etiqueta per oferir-la al millor postor. Fins l'any 2003, la subhasta es realitzava de la manera tradicional, cantant el preu de les peces fins que un comprador pujava per elles. A partir de llavors es va modernitzar i es va instal·lar un sistema electrònic que disposa de dues cintes i panells on el comprador pot veure una imatge del peix, el nom del pescador o l'embarcació que l'ha pescat, el nom de l'espècie, el seu preu (en euros i en pessetes) i, quan s'efectua la compra, el nom del comprador.

Una altra peculiaritat és la manera de subhastar el peix, ja que es fa una subhasta a la baixa. S'estableix un preu de sortida que anirà disminuint fins que un dels compradors premi el botó del seu comandament electrònic quan el preu li interessi i l'adquireixi. En cas que la peça no es vengui i arribi al preu mínim establert, es retorna a l'embarcació. Les espècies més habituals que podem trobar a la llotja són els llagostins, la galera, l'orada o la palaia.

A banda del peix i el marisc, la zona del Delta és famosa també pel conreu de carxofes i d'arròs. A finals del mes de març els camps d'arròs s'omplen d'aigua, i un mes després, pels volts de Sant Jordi, es planta l'arròs. Tot i que actualment la plantació es fa mitjançant màquines i utilitzant llavors, encara queden alguns pagesos que continuen fent-ho de la manera tradicional, plantant d'un en un els brins de la planta ja germinada.

La cuina del delta de l'Ebre és tradicionalment marinera, i són molts els restaurants i comerços de la zona que, després de passar per la llotja de peix, elaboren plats amb ingredients autòctons. A part de la carxofa arrebossada i l'arròs preparat de diferents maneres (paella, arròs negre...), el canapè d'anguila fumada o els llagostins de Sant Carles de la Ràpita (que podem identificar per la peculiaritat de les seves franges ataronjades, que són discontínues als laterals) són plats molt populars. I per acabar l'àpat amb unes postres típiques, no deixeu de tastar el menjar blanc, una crema feta a base de farina i sucre.

ON MENJAR

Can Batiste. Mescla de cuina tradicional marinera amb cuina d'autor. www.canbatiste.com.
Casa Ramon Marinés. Cuina mediterrània i de mercat. www.casaramon-marines.com.
Llansola. Cuina marinera tradicional i d'arrossos. www.llansolahotel.com.
Miami Can Pons. Cuina tradicional mediterrània especialitzada en peix i marisc. www.miamicanpons.com.

PER ARRIBAR-HI

Cotxe. Per l'autopista AP-7, que ve des de la Jonquera.
Autobús. La companyia Hife viatja a diàriament a Sant Carles de la Ràpita.
Tren: L'estació més pròxima és l'Aldea. Renfe té diferents trens que hi fan parada des de Barcelona i Tarragona, i un Talgo directe des de Girona.

Esports nàutics

A l'Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita (situada a l'avinguda dels Alfacs, s/n, al costat del Pavelló Firal), hi podeu trobar una àmplia oferta d'activitats aquàtiques pensades per adaptar-se a nens, adults, grups, empreses, etc. Podreu fer des de classes d'iniciació al kitesurf amb vela lleugera, passant pel lloguer d'embarcacions sense necessitat de titulació prèvia per gaudir del mar, fins al lloguer de caiacs que permeten endinsar-se als indrets més recòndits i inaccessibles, tant a la badia dels Alfacs com per la desembocadura del riu Ebre i les seves proximitats. Per demanar més informació sobre les activitats dirigides, les tarifes i fer les reserves pertinents podeu adreçar-vos al web www.enlarapita.com o als telèfons 977 10 10 10 i 678 487 053.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona