Els alumnes de l'Escola de Pagesos i Pastors del Pallars Sobirà comencen les pràctiques xollant les ovelles i duent-les a pasturar

Aquesta setmana han començat les pràctiques 14 alumnes de l'escola el segon grup les començarà al mes de setembre donat que s'han d'adaptar a les necessitats de feina dels pagesos i pastors de la zona. Els alumnes que han començat aquesta setmana les pràctiques bàsicament aprendran a xollar ovelles, conduir un ramat i fer l'herba per guardar-la per l'hivern. Els alumnes que començaran les pràctiques al mes de setembre aprendran a fer baixar els animals de la muntanya, a assistir els parts dels animals i donar-los menjar entre altres feines.

Rosó Rodríguez, de l'Escola de Pagesos i Pastors, explica que entre les explotacions que acullen alumnes n'hi ha tant d'ovelles, vaques, cavalls o mixtes. Rosó diu que l'èxit d'aquesta iniciativa els ha portat a rebre un allau de sol·licituds per a properes edicions. Quan encara no es sap quan començarà la segona edició de l'escola ja disposen de més de 50 peticions per entrar a l'escola.

David Moli, pastor de 28 anys, explica que el seu cas és una mica atípic donat que no hi ha pagesos tant joves. Moli diu que la iniciativa de l'escola és molt bona i confia en què un gruix important dels alumnes es dediquin a aquest ofici. Moli diu que l'ofici de pastor té molt de vocacional i explica que durant aquestos 4 mesos ensenyarà l'ofici a l'Eric, un jove de 18 anys de Sorpe que posa molt interès en aprendre. Amb tant sols dos dies de convivència, li ha ensenyat a xollar ovelles, guiar un ramat i donar menjar a les ovelles així com assistir un part. Moli diu que ell va començar amb un ramat de 200 ovelles que li van deixar els pares i que ara ja en te més de 1.500. L'Eric Rollan, alumne de l'escola, diu que s'hi ha apuntat per aprendre tècniques i el funcionament d'una explotació per en un futur muntar-se pel seu propi conte.

L'Escola de Pagesos i Pastors va inaugurar el curs el dia 14 d'abril, a la Finca de Bon Repòs, al municipi de Gavet de la Conca amb un trentena d'alumnes. El projecte té per objectiu garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de muntanya mitjançant la incorporació de joves a l'activitat. L'Escola de Pagesos i Pastors del Pallars Sobirà, pionera a Catalunya i inspirada amb la d'Astúries, va començar a funcionar el passat dia 14 d'abril amb 24 alumnes. Entre els alumnes seleccionats, del 43 que es van presentar, hi ha 4 noies. L'objectiu de l'escola és garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de la zona i dignificar aquesta professió mil·lenària. Tots els alumnes ja han rebut 150 hores teòriques i ara els falta 4 mesos pràctics en els que un pagès o pastor els ensenyarà el dia a dia de l'ofici. El sector ramader al Pallars Sobirà representa el 3'8% del PiB.

La procedència dels alumnes és molt variada i n'hi ha de tot Catalunya; un 21% són del Pallars Sobirà, un 15% del Pallars Jussà i un 19% del Barcelonès. El 71% són de comarques rurals el 40% de muntanya. Pel que fa a la mitjana d'edat és de 31 anys. Els alumnes tenen entre 27 i 34 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt