Societat
La nova farga d'Arbúcies
El nou equipament permet fer un recorregut pel passat industrial del poble, lligat a la riera
Desenes de veïns van assistir a l'acte d'inauguració d'un espai natural, ara ja complet, del municipi
Si la força de l'aigua era el que feia funcionar l'antiga farga d'aram d'Arbúcies, la unió dels esforços de les diferents administracions ha estat el que ha fet possible la rehabilitació de l'edifici destinat a acollir-la, la Farga del Roquer, inaugurat ahir com a centre d'interpretació de la riera d'Arbúcies. L'edifici, construït entre 1846 i 1848, conserva la turbina que impulsava tot el sistema d'embarrats que feien funcionar diverses serres, l'últim ús industrial d'aquesta farga.
Aquestes instal·lacions permeten fer un recorregut pel passat industrial d'Arbúcies, lligat a l'aigua i a una riera que va fer possibles diversos usos tradicionals al llarg del temps. Amb aquest edifici, situat al costat del jardí dels arboços i de la bassa de la farga, es vol reforçar l'oferta turística vinculada al patrimoni industrial i natural de la vall d'Arbúcies, juntament amb el castell de Montsoriu, el museu i la riera. I completa un espai natural obert a la població que, tal com va quedar demostrar ahir, desperta un gran interès entre els veïns. “Fins ara Arbúcies havia viscut d'esquenes a la riera, però amb aquest projecte tornem a posar-nos-hi de cara”, va manifestar l'alcalde de la vila, Pere Garriga, durant l'acte d'inauguració.
L'equipament forma part del projecte impulsat per l'Ajuntament d'Arbúcies i la Diputació de Girona amb la col·laboració del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, de recuperació dels espais patrimonials i dels usos tradicionals a l'entorn de la riera d'Arbúcies. La Diputació hi ha aportat 155.000 euros dividits en quatre anualitats (2008-2011). El Consell Comarcal de la Selva també ha pres part del projecte, en què, segons van destacar les diferents autoritats, han treballat joves aprenents de l'escola taller.
Per al president de la Diputació, Jaume Torramadé, el d'ahir va ser el primer acte públic des que va aconseguir el càrrec. I va expressar la seva satisfacció perquè l'administració que des de fa poc representa permet recuperar la memòria històrica d'un ofici, així com un espai natural que es troba enmig del poble.
Just abans dels parlaments, les autoritats i els periodistes van tenir l'oportunitat de veure un excel·lent audiovisual protagonitzat per l'escriptor i pintor Santiago Rusiñol, que entre 1926 i 1930 va estiuejar a Arbúcies. I després gaudir d'una visita guiada per l'edifici amb la posada en marxa, novament, de la turbina. Va ser un moment especial. Molts veïns van assistir a l'acte i, tot i que l'alcalde va demanar un cert ordre a l'hora d'anar a visitar les instal·lacions, després de descobrir la placa tothom volia ser el primer a entrar a la farga.