Societat

Perfil

Una burgalesa d'empenta

Sor enèrgica

El fred que pot arribar a fer a Barcelona, per cru i intens que sigui, mai no tindrà res a veure amb el rigor climatològic de la muntanya castellana i la seva capital, Burgos. Aquell és un fred profund, de terra endins, de paisatge cremat per nevades perennes. La germana Encarna va néixer en aquest paisatge ja fa 70 anys i és evident que el seu caràcter de dona decidida i enèrgica, de persona que va per feina, el va construir a base de fer front a les desavinences meteorològiques. Fa cinquanta anys que viu a Barcelona, però la dolçor del clima mediterrani no ha llimat ni un mil·límetre ni el nervi ni les dots de persona manaire que va portar de Castella. I és així, amb ganes d'anar per feina que es planta davant les dones que acudeixen a ella per trobar una ocupació i un sou.

Des de fa vint anys sap que les persones que la van a trobar ho fan en un moment de desesperació, al límit de tota esperança, com a últim recurs per no caure en la marginalitat de l'atur perpetu i és per això que sap que ha de ser enèrgica, però també dolça. Algunes dones s'hi dirigeixen anomenant-la “madrecita” i ella s'hi comporta, com una gran mare, donant-los consells de com s'han de presentar a les entrevistes de feina que els proporciona, renyant-les –si cal– quan no li fan cas i mostrant, també, un punt de sentit de l'humor. I és que els esperits alegres, optimistes, sobreviuen millor en el món de penúries que cada dia desfila per davant els seus ulls.

La germana Encarna va trobar la primera feina per a una immigrant l'any 1990, va ser com per casualitat, i després d'aquesta casualitat en va venir una altra i una altra fins a concentrar desenes de persones cada dia davant seu. Les dones l'escolten amb molta atenció, com una filla hauria d'escoltar sempre una mare: “Això és segona zona, ho heu de tenir clar”, els diu remarcant que el desplaçament en transport públic pel treball que acaba d'oferir els requerirà una despesa superior a l'habitual. La germana Encarna alça el cap, els seus ulls escruten les dones que té davant buscant quina és la millor candidata a l'oferta laboral. Per un moment el seu posat sembla fred, d'hivern burgalès, un punt hieràtic. Però el sentiment va per dins, perquè només amb una muntanya de sentiment es pot afrontar cada dia un repte de tanta envergadura. Cada dia, faci el fred que faci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona