Escapades

Esclats de vida

Albi i Galhac són testimonis privilegiats del patrimoni monumental i la riquesa natural del departament francès del Tarn

Poc més de 450 quilòmetres separen Barcelona de la ciutat d'Albi, capital del departament del Tarn, que té un nucli medieval declarat patrimoni mundial de la Humanitat per la Unesco l'agost passat i coronat per la catedral de Santa Cecília, una espectacular mostra de la monumentalitat que pot assolir l'arquitectura gòtica del maó. Una passejada pels carrers de la vila que va veure néixer el pintor Tolouse Lautrec permet descobrir un ric passat bastit a través del comerç de productes com ara el pastell (pastel), una planta per tenyir de color blau que des d'aquesta zona es distribuïa per l'Europa occidental i que va ser font de riquesa per a moltes famílies, tal com testimonien alguns edificis d'Albi.

El riu és vida

El riu Tarn dóna vida a aquest departament, on història, patrimoni monumental i riquesa natural s'alien per oferir al visitant els atractius de tot un seguit de poblacions entre les quals destaquen les bastides, viles fortificades del segle XII que van servir de refugi als càtars. Un altre motiu per visitar el Tarn és descobrir les exquisideses gastronòmiques i la varietat de vins produïts a redós de les vinyes de Galhac, que serveixen per impulsar una àmplia oferta enoturística dissenyada per apropar-se a les varietats locals i a viles amb encant a banda i banda del riu Tarn. Poc conegut fora de la regió, el vi que es produeix a l'entorn de Galhac té el seu origen a l'època romana, quan es van plantar les primeres vinyes a la zona, i ja era ben valorat arreu de França a l'edat mitjana. Els monjos benedictins de l'abadia de Sant Miquel de Galhac van començar a produir vins de qualitat al segle X. Actualment, l'abadia és la seu de la Casa dels Vins, un aparador de la producció d'aquesta DO on es poden tastar i comprar més de cent vins diferents. A la població a principi d'agost es fa la Festa dels Vins de la DO Gaillac i el tercer dijous de novembre, la celebració del vi novell. Fora d'aquestes dates també val la pena arribar-se a Galhac per passejar pels seus carrers i descobrir l'abadia de Sant Miquel.

El maó, protagonista

A Albi, hi trobem un nucli antic que cal descobrir a peu i sense presses. El maó és aquí el protagonista i el responsable que la ciutat tingui uns colors al capvespre que recorden els de les viles de la Toscana. Un dels edificis més significatius és el palau de la Berbie, que pel seu atractiu arquitectònic ja mereix una visita però que, a més, conté el museu Tolouse Lautrec. Es tracta d'una imponent fortalesa del segle XIII que va ser palau episcopal. A hores d'ara el museu està tancat per obres. Es preveu que torni a obrir les portes a principi d'abril amb una museografia renovada que permetrà apropar-se a més d'un miler d'obres d'aquest pintor, conegut sobretot pels seus cartells. Destaquen també els jardins del palau, que ofereixen una magnífica panoràmica del Tarn. El pont vell, que data de l'any 1035, ha estat durant segles testimoni del desenvolupament de la ciutat i del comerç que, tant per terra com per via fluvial, ha travessat la capital del Tarn. Els seus vuit arcs van ser construïts originalment amb pedra però posteriorment va ser recobert amb el maó característic de la vila. Una altra de les joies d'Albi són les restes de la col·legiata i el claustre de Sant Salvi, del segle XIII, un petit racó de natura amagat que emergeix al centre de la vila i que val la pena veure, tot i que després de la Revolució Francesa només en va sobreviure una de les quatre ales.

Però el departament del Tarn té més per oferir. En la segona part del reportatge ens endinsarem a les muntanyes de Lacaune i visitarem Castres, una altra parada obligatòria d'aquest recorregut.

PER ARRIBAR-HI

En avió. Hi ha vols regulars des de Barcelona a Tolosa
En cotxe. Fins a Narbona per l'AP-7, l'A-61 fins a Tolosa i l'A-68 fins a Galhac i Albi

MÉS INFORMACIÓ

Turisme del Tarn. www.tourisme-tarn.com
Turisme d'Albi. www.albi-tourisme.fr
Museu Toulouse-Lautrec. www.museetoulouselautrec.net
Turisme de Galhac. www.ville-gaillac.fr
Vins de Galhac. www.vins-gaillac.com

En occità

La llengua i la cultura occitanes són un dels llegats d'Albi. El govern del departament del Tarn promou l'occità i treballa per la pervivència de l'idioma, que es parla en 33 departaments del sud de França. Se'n troben mostres en les etiquetes d'alguns productes i també hi ha plaques de carrers en occità i francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona