Escapades

Per a tots els gustos

Castres és el punt de partida per descobrir la diversitat del sud del departament del Tarn

Les façanes de colors que donen al riu Agout són l'estampa característica de Castres. Les construccions, que fan pensar en les cases de l'Onyar al Barri Vell de Girona, representen un dels atractius de la visita a aquest municipi, punt de partida del recorregut per la meitat sud del departament francès del Tarn. El riu Agout forma part del patrimoni natural d'una zona on també destaquen les muntanyes de Lacaune, el massís del Sidobre i la muntanya Negra. Tampoc no hi falten llacs, salts d'aigua i fonts termals com les que s'explotaven ja en època romana a la vila de Lacaune-les-Bains i que encara segueixen en funcionament.

Art i cultura també tenen el seu espai a Castres, on una passejada pel centre històric permet descobrir les arrels del municipi, fundat al segle IX a redós de l'abadia de Sant Benet, i que des dels seus orígens va ser terra de trobada i intercanvi. Prova d'això és el pas d'un dels ramals del Camí de Sant Jaume, la Via d'Arles, i el fet que les cases a tocar del riu fossin durant l'edat mitjana els tallers i també els domicilis de teixidors, tintorers i adobers que treballaven la llana i el cuir i aprofitaven la proximitat de l'aigua del riu per remullar els materials. De fet, la del tèxtil va ser la primera indústria que es va desenvolupar a la ciutat.

El Museu Goya és un dels principals atractius culturals de Castres. Es tracta d'un equipament dedicat a l'art hispànic, amb una important col·lecció formada al voltant de tres destacats quadres de Goya, donats pel fill del pintor i col·leccionista d'art Marcel Briguiboul (1837-1892). El museu acull una col·lecció que abraça des de figuretes d'art iber fins a quadres dels principals noms de la pintura espanyola dels segles XIX i XX. Les peces de Francisco de Goya que donen nom al museu són Autoretrat amb ulleres, Retrat de Francisco del Mazo i La Junta de la Companyia de Filipines. La vocació hispànica del museu es va bastir a través del dipòsit que va fer el Museu del Louvre d'obres d'autors com ara Velázquez i Murillo. Al Museu Goya també hi ha pintures de destacats artistes catalans com ara Santiago Rusiñol, Marià Fortuny i Hermen Anglada-Camarasa, entre d'altres. L'edifici que ocupa el Museu Goya, compartit amb l'Ajuntament de Castres, és el Palau Episcopal, dissenyat pel primer arquitecte del rei Lluís XIV. Són especialment espectaculars els jardins del conjunt, coneguts amb el nom de Jardins del Bisbat, que van ser dissenyats pel mateix paisatgista que va crear els del Palau de Versalles.

Els mercats i les manifestacions artístiques a l'aire lliure són un altre dels atractius de Castres. La plaça de Jean Jaurès, al rovell de l'ou del municipi, acull un mercat amb productes alimentaris típics de la zona cada dimarts, dijous, divendres i dissabte al matí, excepte el mes de desembre, quan la plaça l'ocupa un espectacular mercat de Nadal, i al juliol, quan tota la ciutat s'aboca en la celebració de les Extravadanses, un festival de dansa, i un altre de música clàssica. A l'agost és el torn de Couleurs du Monde, una mostra de balls folklòrics de tot el món, i d'una festa medieval.

Els que vulguin fer la primera aproximació a Castres navegant per l'Agout val la pena fer-ho a bord de Le Miredames, un vaixell de fusta construït a imatge de les antigues diligències fluvials del segle XVII. La nau funciona de maig a octubre i uneix en un recorregut de vint minuts el centre de la ciutat amb el parc de Gourjade, el pulmó verd de Castres.

Per als amants del senderisme, el sud del departament del Tarn és ple de possibilitats: muntanyes, pobles amb història, construccions megalítiques... Tot un món per descobrir a l'altra banda dels Pirineus però tan sols a 400 quilòmetres de Barcelona.

PER ARRIBAR-HI

En avió. L'aeroport de Castres-Mazamet rep enllaços de París i Lió. Per volar des de Barcelona l'aeroport més proper és el de Tolosa
En cotxe. Fins a Narbona per l'AP7 i l'A9. Després l'A-61 fins a Carcassona i la D-612 fins a Castres

DADES D'INTERÈS

Turisme del Tarn. www.tourisme-tarn.com
Turisme de Lacaune. www.lacaune.com
Fàbrica d'embotits Oberti (organitzen visites guiades) www.oberti.fr

Terra d'embotits

L'especialitat gastronòmica de la zona són els embotits i els pernils adobats a les muntanyes de Lacaune, que tenen Denominació Geogràfica Protegida. Es poden degustar especialitats com el melsat i la bougnette, una mena de botifarres blanques elaborades amb ou, pa i carn de porc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva