Societat

LA CRÒNICA

DE badalona

Animalistes?, no, gràcies

Escric aquesta crònica amb l'absoluta consciència que potser algú s'enfadarà, però les coses són com són, i no pas com voldríem, i el tema dels correbous al badaloní Llefià té tots els ingredients per convertir-se en un problema.

Una trentena d'anys de vaquillas donen a la festa la pàtina de tradicional, encara que hi hagi qui vulgui negar-li la categoria, curiosament sectors que no neguen la titularitat de tradicions a festes que tenen recorreguts molt menors. La suelta de vaquillas a Llefià oficialment és reconeguda el 1984, tot i que uns quants anys abans ja se celebrava. Recordo els seus inicis, a les primeries de l'actual període democràtic dels ajuntaments, i els avaladors de les primeres trobades, veïns del barri de Sant Joan i gent vinculada al PSUC de l'època. També recordo els debats que generà una programació que no era ben vista en àmbits locals, que la rebutjaven per poc catalana i no pas pel maltractament d'animals. Curiosament, el debat obrí les primeres escletxes a l'interior del grup municipal del PSUC i inicià els desacords que acabaren amb alguna sonada dimissió. Tot era prou complicat i la política era una altra cosa.

El tema dels toros, les curses de braus, els correbous i similars actualment registra una moguda considerable, i no és gens fàcil el debat que l'acompanya, quan les qüestions animalistes, perfectament legítimes, han estat interferides per un interessat debat identitari i, tot plegat, augmentat per una actitud intransigent dels uns i els altres. Segurament és veritat que les tradicions es modifiquen segons la realitat que les envolta i, ara i aquí, hi ha una certa sensibilitat animalista que reclama respecte pels jònecs, tot i que possiblement són els animalons més ben acomboiats en la cadena de l'espectacle. Per alguns, els bous de Llefià representen una tortura psicològica sobre els animals i això fereix la seva sensibilitat, i la solució és difícil de compaginar amb el caràcter popular i molt celebrat de la festa. Sant Joan de Llefià viu intensament la festa, i els organitzadors creuen que es desenvolupen tots els condicionants imposats per la legislació per respectar la integritat dels animals. El president de l'associació veïnal del barri es pregunta: “Tortura psicològica?; tortura psicològica és llevar-se cada dia a les cinc del matí per anar a treballar”, tot defensant el dret del veïnat a gaudir d'unes jornades festives a l'entorn d'una tradició portada al farcell de la immigració. D'aquí a uns dies, el consistori haurà d'aprovar l'autorització pertinent, amb regidors majoritàriament favorables, i amb els hereus d'aquell PSUC que féu néixer la festa i ara s'hi oposa. Els animalistes recullen signatures; ho sento, jo no signaré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona

Segellat de juntes, canvi de vàlvules i rajoles per obrir la piscina de Vallparadís el 22 de juny

Terrassa

S’amplien els topalls d’ingressos per tenir la T-Blanca dels busos

Terrassa
mediterrani

Llibertat pels nou acusats a Grècia del naufragi del pesquer 'Adriana'

barcelona
economia

La moda del te i les infusions creix

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Es constitueix un nou Consell Assessor de Patrimoni Cultural

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Una forta pedragada afecta diversos punts del territori gironí

serinyà

Comencen a enderrocar l’edifici de l’antic prostíbul Vicente Ferrer

La Canonja
societat

Premià de Mar amplia el servei de vigilància i socorrisme a la nova platja

Premià de Mar