Societat

El govern balear tancarà dos hospitals públics per estalviar

L'executiu de José Ramón Bauzá dóna a conèixer el Pla per a l'Equilibri Econòmic de les Illes Balears

El document també preveu llogar instal·lacions de l'Hospital Universitari Son Espases

El govern balear tancarà dos hospitals públics per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB fixat per l'Estat, el Joan March i Hospital General.

Aquesta és una de les mesures que conté el Pla per a l'Equilibri Econòmic de les Illes Balears, que aquest dilluns ha presentat el president José Ramón Bauzá. El document recull tot un seguit d'ajustos per estalviar al voltant de 350 milions d'euros aquest any. A banda del tancament dels dos centres, el pla inclou un plec de mesures de despesa en béns i serveis a I'Ib Salut que suposa el lloguer d'instal·lacions de l'Hospital Universitari de Son Espases, entre altres, per estalviar 79 milions d'euros.

El pla donat a conèixer pel aquest dilluns conté mesures per reduir la despesa en diferents partides. En matèria de personal, es congela l'oferta de treball públic, se suspèn el complement de les prestacions de la Seguretat Social per incapacitat temporal i s'incrementa la jornada de 35 a 37,5 hores setmanals per al personal del sector públic; en educació, s'augmenta la ràtio d'alumnes per professor, se suspèn el nomenament i contractació de nou personal interí docent i també s'allarga la jornada a les 37,5 hores. També es retalla en béns i serveis; en institucions i òrgans estatutaris.

Un dels ajustaments destacats és el dels 79 milions que el govern preveu estalviar al sector sanitari. En aquest àmbit, el pla contempla una flexibilització horària a tots els centres hospitalaris; la suspensió de l'acord d'acció social relatiu al compliment de pensió de jubilació; la reducció d'un dia d'assumptes propis i dels dies addicionals de vacances, i la reducció en un 32% del sistema de promoció, desenvolupament professional i carrera professional. A més, s'estableix un ajust de les guàrdies dels residents i s'elimina la lliurança després de les guàrdies.

A nivell d'instal·lacions es tanquen els hospitals Joan March i Hospital General, els pacients dels quals seran traslladats a altres centres, i s'impulsarà el lloguer d'instal·lacions de l'Hospital Universitari de Son Espases. Segons concreta el pla, s'arrendarà l'ús de sales d'operacions, habitacions i altres instal·lacions a metges o societats per aconseguir “major aprofitament dels espais del centre de referència”.

A més, es durà a terme una distribució dels serveis que es presten entre tots els hospitals per a millorar l'eficiència i evitar duplicitats de proves diagnòstiques i es cobrarà l'aparcament de l'Hospital Universitari Son Espases amb bonificacions per als treballadors.

També s'efectuaran canvis en la gestió ortoprotèsica, que passaran a dependre de l'aportació del pacient, i es farà suport assistencial a Menorca i les Pitiüses des del centre de referència. Els especialistes de l'hospital de referència es traslladaran a Menorca i a Eivissa per atendre pacients sempre que sigui possible.

Finalment el pla preveu que tots els hospitals es vegin sotmesos a un pla d'ajust d'estiu amb la reducció de llits i sales d'operacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.