Societat

L'oposició acusa Interior de fer de l'N-260 una ratera

El conseller Felip Puig afirma que els dos morts de Portbou van ser “per una família atacada pel pànic”

També retreuen a CiU que la vicepresidenta no hagi explicat els ajuts a l'Alt Empordà

En la compareixença parlamentària d'ahir, el conseller d'Interior, Felip Puig, va detallar l'ampli dispositiu desplegat a l'Alt Empordà per controlar el que va qualificar de “gran incendi forestal”. Puig va assegurar que “hi va haver un comandament únic, que va funcionar” i va agrair “la cooperació d'efectius d'arreu, d'alcaldes i voluntaris”. Els grups a l'oposició van qualificar l'exposició del conseller de “triomfalista” i li van reclamar que reconegui la falta de mitjans i de personal en prevenció d'incendis per les retallades aplicades pel govern de CiU. El conseller i els diputats del tripartit es van retreure actuacions negligents en governs anteriors.

El portaveu d'ICV-ERC, Jaume Bosch, va demanar al conseller d'Interior: “No van preveure que es col·lapsaria l'N-260, enviant allà els cotxes de la Jonquera? Per què van trigar tant a obrir el túnel del Cadí?” –fet que va convertir aquesta carretera en una ratera, segons els diputats d'ERC Pere Bosch i Oriol Amorós, amb l'AP-7 i l'N-II tallades–. El conseller ho va negar i va dir que “no es va trigar tant a arribar al foc de Portbou”, que va cremar 41 hectàrees. Felip Puig, com tots els diputats, va donar el condol a les famílies dels quatre morts en els dos incendis. Tanmateix, va atribuir l'accident fatal del pare i la filla de Portbou a “una família atacada pel pànic, ja que hi havia un mosso donant instruccions de per on havien d'anar”.

L'oposició també va criticar la no-compareixença de la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, en la comissió per donar detalls de les ajudes anunciades al territori. Pere Calbó, del PP, va requerir al govern que aclareixi si els 57 pisos que posa a disposició dels afectats són per a les famílies que ho necessiten o els que tenen disponibles, a més de la quantificació dels danys, i si s'ha desviat el pressupost de prevenció d'incendis. En aquest sentit, tots els grups van reiterar a Puig que ja el van avisar que el pressupost de prevenció d'incendis era “un suïcidi” i “temerari”, sobretot quan els representants dels bombers “ja van alertar al Parlament que no podrien atendre dos incendis alhora, com ha passat ara”, va dir el portaveu d'Iniciativa.

El conseller va precisar que el pressupost de prevenció forestal és un 10 % més que el del 2011, important si es té en compte la crisi. Lluís Guinó, portaveu de CiU, va apel·lar a la responsabilitat de l'oposició “davant la situació que pateix el país” i va demanar als grups que se sumin “a un pacte per a la gestió forestal”.

La burilla recollida per un veí de Boadella

L'oposició també va criticar que el govern de CiU hagi tirat pilotes fora sobre les causes dels incendis i que demani a la ciutadania que delati els incívics que tiren burilles a la carretera “donant falses expectatives”. A més, van qüestionar la “visita llampec” del ministre d'Interior, que va tornar a proposar una reforma del Codi Penal.

En la comissió d'ahir, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va explicar un cas sorprenent i recent. “Un veí de Boadella ha vist com un camioner tirava una burilla encesa en un voral. Li ha fet una foto, ha posat la burilla en una bossa de plàstic i ha trucat al 112. Allà li han dit que anés a una comissaria dels Mossos, i d'allà l'han enviat a Trànsit, on li han dit que ha de fer una denúncia personal. Tip i avergonyit, ha marxat”, va narrar Bosch, que va afegir: “Sense comentaris.”

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va insistir que “el 63% dels focs són per negligència”, i que les primeres diligències d'investigació precisen que el foc de la Jonquera es va iniciar en una pila de cigarretes llençades (en va mostrar una foto) al Pertús. I, el foc de Portbou–va dir– també va ser per una burilla d'un conductor que feia cua a l'N-260.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella