Festes populars i fires

Begur. (Baix Empordà)

Entre Cuba i Begur

La Fira d'Indians, enguany centrada en la gastronomia, ofereix una àmplia oferta lúdica i cultural que té com a fil conductor el passat indià de la localitat

Cada any, a principi de setembre, Begur es transforma per reviure la intensa relació que va tenir amb Cuba en l'emigració de molts begurencs a l'illa al llarg del segle XIX i que va deixar una profunda petjada a la vila. A banda d'oferir la seva característica programació lúdica i cultural centrada en el passat indià de la localitat, aquesta novena edició tindrà com a fil conductor la gastronomia, ja que els indians van contribuir a popularitzar a Catalunya productes com ara el cafè, el sucre, la xocolata, el rom i diversos vegetals. A més dels tallers específics, els visitants podran gaudir de plats amb influència indiana que els restauradors locals oferiran a través dels seus menús elaborats amb productes indians. Durant l'acte de presentació de la mostra, el cuiner Joan Roca va destacar l'enriquiment de la gastronomia autòctona amb influències i productes externs amb un parlament «a favor del mestissatge que la cuina catalana sempre ha tingut present».

La fira, concebuda com una festa popular als carrers, programarà també més d'una trentena d'activitats lúdiques i culturals: havaneres, balls de salsa, animació musical, tasts, cants populars caribenys, mercat de productes d'ultramar, mostra d'oficis i visites guiades pel patrimoni indià begurenc. Novetats d'aquest any són les conferències a càrrec de Zoé Valdés, escriptora cubana, i el periodista Salvador Garcia-Arbós; una master class de Zuma Latina, la projecció de la pel·lícula Suite Habana i una fumada lenta de puros habanos. També hi haurà exposicions, parc infantil i un trenet turístic que recorrerà els punts d'interès del poble. I és que Begur és un indret amb una profunda personalitat històrica. La seva imatge més coneguda és la del castell medieval que presideix el municipi, tot i que també trobem altres indrets interessants per visitar, com ara les nombroses cases indianes, les torres de defensa del segle XVI (llegat del temps en què els pirates navegaven pel Mediterrani i construïdes pels begurencs com a mitjà de refugi contra els seus assalts), l'església (edifici d'estil gòtic dedicat a sant Pere) o altres edificis històrics com el Casino Cultural i les Escoles Velles (més informació a www.begur.cat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona