Societat

meteorologia

La calor de l'agost queda lluny de la de l'any 2003

Els valors extrems van ser entre el 9 i l'11: més de 41° a Seròs i a Organyà

Del 17 al 23, la xafogor, més intensa i persistent

La memòria és curta en qüestions de meteorologia i, tot i que poca gent ho recordi en aquests moments, l'estiu del 2003 va ser molt més calorós que aquest que s'està acabant. Malgrat que el balanç definitiu oficial no es farà fins dilluns, un cop tancades totes les dades de l'agost, des de l'àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, Aleix Serra avança que en alguns llocs concrets –segurament de comarques d'interior i el Pirineu– hi haurà temperatures per sobre, però que, en general, l'agost del 2003 no perdrà la posició del més càlid dels últims anys.

Una massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica va iniciar l'onada de calor el 17 d'agost i es va allargar fins al 23. Havia anat precedida d'una altra de més curta, entre el 9 i l'11. La persistència –set dies d'altes temperatures– sumada al fet que ni tan sols a les nits hi ha hagut treva, perquè en moltes zones la temperatura no ha baixat dels 23 graus, ha fet que la gran majoria de població hagi patit per aguantar la calor. Fonts del Servei Meteorològic recorden, per exemple, que en 131 de les seves 169 estacions de control s'ha superat el límit de situació meteorològica per risc de calor. I que en almenys 24 estacions, sobretot les situades en comarques d'interior, s'han superat les temperatures mínimes més elevades de les seves sèries històriques. Un cas il·lustratiu és el de Barcelona ciutat: si bé la temperatura mínima més alta de l'estiu es va registrar el dissabte 11 d'agost, amb 27,5 graus (el segon valor més alt de la seva sèrie, iniciada el 1998), entre els dies 17 i 23 es van mantenir els valors entre 23 i 26 graus, una continuïtat i persistència que afecten molt més les persones.

En general, les temperatures màximes s'han situat entre els 35 i els 40 graus a l'interior, les valls del Pirineu i Prepirineu i el prelitoral. Tot i que els dies 20 i 21 els 40 graus es van superar a les fondalades de la conca de Tremp i la vall del Segre. Així, a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) i a Torroja del Priorat (Priorat) van arribar a 40,5 graus, i a Seròs (Segrià), a 40,4. Com en el cas de Barcelona, però, els valors més extrems es van viure entre els dies 9 i 11: 41,8 graus a Seròs i 41,6 a Organyà (Alt Urgell).

I tornant a la comparació amb el 2003, Serra recorda que llavors van ser molt càlids juny, juliol i agost, mentre que ara la calor s'ha concentrat a l'agost.

LA XIFRA

26,1
graus
s'han registrat a l'aigua del mar a l'Estartit, la temperatura més alta dels darrers 40 anys prop de la superfície.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia