Societat

Girona garantirà accés a fibra òptica a totes les llars el 2014

L'empresa Telefónica té un pla perquè el 2013 el 75% de la ciutat ja tingui accés a internet d'alta velocitat de 100 megabytes

L'alcalde Puigdemont compara la repercussió amb el pas subterrani del tren pel benefici que pot generar

El projecte ha de reforçar el paper de la ciutat en l'euroregió

Totes les llars de la ciutat de Girona tindran garantida l'accessibilitat de la fibra òptica l'any 2014. Això ho farà possible un projecte de l'empresa Telefónica, que a partir d'aquest mateix mes preveu implantar la fibra òptica arreu de la ciutat i permetre, així, l'accés a internet d'alta velocitat.

El gironí i director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, va assenyalar que les primeres llars gironines podran accedir a una velocitat de descàrrega d'internet de 100 megabytes “des de principi de l'any que ve”. L'empresa preveu que a final del 2013, la implantació de la fibra òptica ja cobreixi un 75% de la ciutat i que a partir de principi del 2014 ja es garanteixi la cobertura total del municipi amb internet d'alta velocitat, que permetrà que prop de 50.000 llars puguin accedir a aquest element cabdal de tecnologia. Segons es va explicar ahir en la presentació del projecte, només quedaran per a principi del 2014 els barris de Santa Eugènia i Sant Narcís i el sector de les Hortes, que dependran d'una altra central.

El màxim responsable de l'empresa a Catalunya va destacar que Girona “serà així la segona gran ciutat de Catalunya amb accés a la fibra òptica de Telefónica”. En aquesta línia, Faura va assenyalar que la fibra òptica és actualment la tecnologia de connectivitat de banda ampla fixa més avançada del mercat a tot el món, ja sigui per les necessitats dels particulars com per a les empreses.

També millora per al mòbil

Els 100 MB per a l'àmbit domèstic de la fibra òptica permeten TV d'alta definició, jocs en línia, videoconferència de màxima qualitat i navegació ultraràpida per internet i l'ús simultani de diversos dispositius sense que repercuteixi en la qualitat del de la connexió. El sistema també suposa beneficis per a la xarxa de mòbils, ja que actualment el 70% del trànsit de dades mòbils es transmet a través de connexions Wi-Fi. Es considera que el projecte tecnològic també suposarà un gran benefici per al teixit empresarial. Telefónica assegura que la implantació de la fibra òptica “només suposarà l'obertura en alguns punts de petites rases durant unes hores”, garantint que les molèsties han de ser mínimes per als veïns, segons van explicar, perquè “la xarxa troncal de fibra ja està passada pels principals carrers de Girona”.

Impacte com el tren

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, considera que el projecte d'implantació de la fibra òptica està “a la mateixa altura que la repercussió i la transcendència que té el pas subterrani del tren per la ciutat”. En aquest sentit, no va dubtar a qualificar d'“excepcional” la possibilitat que tota la ciutat tingui accés a la fibra òptica “i que sigui un projecte que no és a llarg termini, sinó que el tocarem en poc temps”. Puigdemont també va reconèixer que la nova xarxa permetrà “resoldre els problemes que històricament han tingut diversos barris de Girona per accedir a la connexió”, com passa en sectors com ara Montjuïc i Palau, entre d'altres, que ja fa anys que es queixen de les dificultats de connexió a la xarxa per a qualsevol de les modalitats de connexió existents. La ciutat considera vital el projecte per reafirmar la centralitat de la capital gironina en el node de l'euroregió i el paper que hi ha de jugar.

Seixanta llocs de treball

Es preveu que el projecte de la ciutat de Girona de Telefónica suposarà la creació de seixanta nous llocs de treball, una quantitat que per al projecte en l'àmbit català passarà a ser de 2.000 nous llocs de feina. El pla de la companyia preveu que, a finals de l'any 2013, la meitat de les llars catalanes ja tinguin accés a internet ultraràpid.

75
per cent
de les llars de Girona ja tindran accés a la fibra òptica durant l'any que ve i només quedarà Sant Narcís i Santa Eugènia per al 2014.
50.000
llars
de Girona tindran accés a internet d'alta velocitat des de finals del 2013 i principi del 2014 amb el projecte de Telefónica.
Banc de proves

Girona com a base per a les innovacions de Telefónica

En la presentació del projecte a l'Ajuntament de Girona va assistir el president de Telefónica España, Luis Miguel Gilpérez, que va emfatitzar el compromís de la companyia per “anar més enllà tecnològicament que molts països o de les previsions fetes per Europa”. Gilpérez va recollir l'oferiment fet per Puigdemont perquè Telefónica agafi Girona com a banc de proves per a innovacions tecnològiques, en la voluntat expressada pel govern de la ciutat de convertir Girona en un referent pel que fa a l'ús de noves tecnologies i dins de les anomenades smart cities, com ja duien també en el programa electoral.

Extensió

En breu, a Quart i, en una segona fase, la resta

L'empresa de Telefónica va explicar la voluntat que a curt termini el municipi de Quart també disposi de la fibra òptica. Altres poblacions de la rodalia de Girona com ara Salt, Sarrià, Sant Julià de Ramis i Sant Gregori està previst que hi tinguin accés en una segona fase, prioritzant altres ciutats més grans de les comarques gironines.

Avantguarda

Molt per sobre de les previsions de la UE

El projecte de Telefónica supera amb escreix les directrius europees, que marquen l'objectiu que l'any 2020 la meitat de les llars tinguin connexió a xarxes de 100 MB de velocitat, mentre que el pla Avança 2 manifestava la voluntat que el 2015 un 20% de les llars tinguessin connexió d'alta velocitat. Girona ja superarà l'any que ve els objectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona