Societat

Rigau: “No hem acostat posicions però em identificat on rau la seva argumentació”

La consellera d'Ensenyament explica que el principal desacord amb el govern espanyol és sobre les competències d'avaluació

Demana la retirada de tots els punts de l'avantprojecte de llei que afecten el model lingüístic català

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha constat que la reunió d'aquest dijous a Madrid amb els representats del ministeri d'Educació no ha servit per “acostar posicions” però sí per identificar els arguments en què es basa l'argumentació del govern espanyol.

En una roda de premsa des de la delegació de la Generalitat a Madrid, la consellera ha assegurat que la trobada, que ha durat unes dues hores i mitja, s'ha desenvolupat en un clima “serè i seriós, de treball”. En aquest sentit, ha explicat que s'han analitzat els punts de “més discrepància” entre la Generalitat i el govern espanyol sobre l'avantprojecte de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMCE), en particular els que fan referència a la invasió de competències i al règim lingüístic. “Respectem la iniciativa del govern però li hem demanat que retirés tot el referent al règim lingüístic i allò que envaeix les competències de la Generalitat”, ha dit.

Rigau ha volgut deixar clar que sobre aquests punts “no hi ha negociació, sinó diàleg”. “Hem vingut aquí a explicar què demanàvem i perquè ho demanàvem”, ha afegit. Així, ha precisat que el d'avui ha estat “un debat polític, jurídic i de model educatiu”.

Segons la consellera, “sempre és positiu parlar cara a cara i sense crispació”. Això no obstant, ha assegurat que “en cap moment hem tingut la sensació que acostàvem posicions, però hem identificat la base on rau la seva argumentació”. “Hem detectat que hi ha una part del raonament jurídic que prové de sentències del Suprem i que són anteriors a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC)”, ha precisat.

També ha assenyalat que “ha quedat molt clar que el gran punt de desacord és que el ministeri considera que per poder donar el títol a tots els alumnes ha de tenir ell el dret d'examinar tots els alumnes”. Segons ella, això suposa un canvi de model pel que fa al repartiment de competències que, al seu parer, “no es pot fer a través d'una llei sectorial”.

Pel que fa al règim lingüístic, Rigau ha advertit que al darrera de les propostes del govern espanyol “hi ha la intenció que els centres de Catalunya abandonin el català com a llengua vehicular de l'aprenentatge”. Per això, ha demanat la retirada de tots els aspectes que fan referència al model d'escola en català. “Hem de continuar mantenint el principi de no separar els nens per raó de llengua”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha denunciat que si s'apliqués el projecte tal com està redactat suposaria crear escoles per als alumnes que no volen seguir la LEC “i a sobre pagar la factura”.

Malgrat tot, la consellera ha assegurat que han coincidit en què a l'Estat calen “estratègies per millorar l'èxit escolar i un pla de lluita contra el fracàs”. Unes mesures que, segons ella, necessiten una estabilitat com la de la LEC, que va ser pactada pel govern anterior amb l'oposició i, quan hi ha hagut un canvi de govern, continua sent defensada per la majoria de forces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.