Societat

Ens urgeix invertir en futur

Dídac Ramírez

L'any 2012 és història i encetem el 2013 en un context que no convida precisament a l'optimisme. Tampoc a la universitat, on el nou any serà dur i caldrà continuar fent esforços per encarar les limitacions que se'ns imposen per la conjuntura i preservar al màxim la qualitat universitària.

Les retallades en recerca i ensenyament superior contradiuen la convicció, social i política, que les universitats són part de la solució a la crisi. Podem contribuir a una sortida més equilibrada i sostenible amb innovació, producció científica i qualitat docent, que beneficiïn el teixit productiu i el mercat laboral. Però cal que se'ns consideri una inversió i no una despesa.

La inestabilitat de la normativa educativa i laboral posa en risc apostes com l'espai europeu d'educació superior, que s'han quedat sense els recursos i les condicions promeses. A més, en l'àmbit espanyol el recent esborrany de la Lomce (llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa) suposa un atac a la llengua catalana, element vertebrador i patrimoni dels territoris de totes les universitats que constitueixen la Xarxa Vives. Rebutgem el projecte de llei en els termes actuals i en demanem la modificació, consensuada políticament, per tal que es respecti el nostre model educatiu integrador i de convivència entre llengües.

Les ombres són moltes, certament. La resposta a aquests temps difícils passa, més que mai, pel nostre dinamisme, per la innovació. Ens correspon identificar i aprofitar noves oportunitats, potenciant l'activitat universitària amb impactes acadèmics, científics, socials i econòmics. I aquesta resposta ha de ser compartida: necessitem més col·laboració, una estratègia de les 21 universitats de la Xarxa, que porten gairebé 20 anys desenvolupant projectes interuniversitaris i optimant recursos. En aquesta cruïlla, les xarxes universitàries són un valor afegit per trobar les millors alternatives i contribueixen a la projecció internacional de les universitats de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya.

Enguany caldrà seguir cercant complicitats entre les universitats, la societat i l'empresa. Un nou impuls en el compromís per unes universitats de qualitat, sense les quals perdrem la multiplicació d'oportunitats que la nostra suma d'activitats genera en la societat. Cal apostar per l'educació superior, és urgent recuperar la inversió perquè invertir en universitats és invertir en futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa