Societat

El primer tinent d'alcalde de Figueres deixa tots els càrrecs

Manel Toro renuncia provisionalment a totes les seves funcions executives tot i mantenir-se com a regidor de CiU

L'alcaldessa demana respecte i presumpció d'innocència per al regidor, que és “imputat policialment”

Manel Toro s'aparta preventivament del govern municipal de Figueres i ha demanat ser rellevat temporalment de totes les seves funcions executives a l'Ajuntament, en espera que s'aclareixi la investigació de què està sent objecte per presumpte delicte de tràfic d'influències en el marc de l'operació Manga. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va anunciar ahir que ha acceptat la renúncia temporal del seu primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda i que assumirà ella mateixa les funcions de Toro, el qual es mantindrà com a regidor de base de l'equip de CiU que governa la ciutat. “Se li revoquen les competències de manera preventiva i provisional. Ell s'ha avançat i si no ho hagués fet li ho hauria demanat, perquè no podem permetre que tot plegat afecti l'honor i la imatge de Figueres”, va dir Marta Felip, insistint en la presumpció d'innocència i el respecte que calia mantenir sobre el cas fins que s'aixequi el secret de sumari. L'alcaldessa també es va declarar “entristida” per aquesta situació i va manifestar que el fet d'apartar Manel Toro temporalment “pot ser injust, perquè només està imputat policialment i no pas judicialment”.

Contracte amb GRS

Manel Toro va ser interrogat dissabte a les oficines del Servei de Vigilància Duanera (SVD) a Girona en relació amb la vinculació de l'empresa GRS i l'Ajuntament figuerenc. Més concretament, el SVD s'ha interessat sobre el perquè de voler rescindir el contracte amb aquesta empresa. GRS Arc Local, segons va explicar ahir l'alcaldessa, porta des de fa dos anys el servei de recaptació de multes de trànsit a Figueres i el contracte vencia el 12 de gener passat. L'Ajuntament va decidir no renovar el contracte i traspassar-lo a Xaloc (organisme dependent de la Diputació) per motius d'estalvi. Segons l'alcaldessa, un estudi comparatiu va revelar que passant per Xaloc l'Ajuntament s'estalviaria uns 267.000 euros més IVA l'any. Els últims anys, es van recaptar a Figueres uns 800.000 euros l'any en multes de trànsit, quantitat de la qual GRS es quedava un 33,7% més IVA en concepte de retribució. L'estalvi que representaria traspassar aquest servei a Xaloc es deu, segons Marta Felip, al fet que Xaloc com a entitat pública no cobra IVA, a més de prestar el servei amb preus més competitius que els que ofereix GRS. Un cop presa la decisió de rescindir el contracte amb GRS, es va acordar prorrogar-lo sis mesos, temps necessari per fer el traspàs a Xaloc. Per aquest motiu, GRS continua assumint fins al juliol la recaptació de multes de Figueres. A banda de la qüestió d'estalvi, “el contracte amb GRS és impol·lut i els informes dels serveis tècnics municipals sobre la gestió de multes són satisfactoris”, diu l'alcaldessa.

LA FRASE

Amb respecte per Manel Toro, actuem de manera preventiva per l'honor i la imatge de Figueres
Marta Felip
alcaldessa de Figueres

LA DATA

12.01.13
Venciment
del contracte entre GRS i Figueres per la recaptació de multes, que es traspassa a Xaloc.

L'oposició ho valora positivament

Els grups d'oposició de Figueres amb què ha pogut contactar aquest diari valoren de manera positiva la renúncia de Manel Toro de les seves funcions executives, en el sentit de no perjudicar la imatge de la ciutat. L'alcaldessa havia convocat ahir una junta de portaveus excepcional que en principi havia d'anar dedicada a Fisersa, però que es va acabar centrant en la renúncia de Toro. “És una mesura higiènica necessària fins que s'aixequi el sumari”, diu la portaveu d'ERC, Mireia Mata. Joan Font, des de la CUP, accepta amb cautela aquesta situació provisional; avisa, però, que si posteriorment hi ha imputació judicial, no s'hi valdran mesures provisionals i demanaran la dimissió del regidor. En un comunicat, el PSC celebra l'apartament provisional de Toro i recomana a l'Ajuntament que es personi a les diligències prèvies per “defensar els interessos dels ciutadans i ciutadanes de Figueres” i demana la creació d'una comissió d'investigació per aclarir la qüestió. Maria Àngels Olmedo, portaveu del PP, considera per la seva banda que el que ha fet Manel Toro renunciant als seus càrrecs és correcte, i que vol mantenir la presumpció d'innocència del regidor en espera que els jutges i la justícia es pronunciïn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat de la rampa d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA