Societat

Una carta d'ara fa cinquanta anys

L'ESTORA

Aquestos dies he acabat de rellegir unes notes que tenia dels temps d'estudiant, aleshores, al dors d'un foli hi havia un esborrany d' una carta dirigida a “Las Provincias” amb motiu de la campanya orquestrada contra Fuster, la qual partia de la publicació del llibre “El País Valenciano”, i que realment era tota una maniobra dels franquistes que van manipular a l'opinió pública amb la complicitat de algun personatges com fou el cas d' Almela i Vives, i el Director de l' esmentat periòdic José Ombuena.

No recorde si la carta fou publicada, sí que la signaren els companys de la colla i fou enviada. La carta és la següent:

Valencia 6 de febrero de 1963.

Sr. Director de “Las Provincias”

Ciudad.

Distinguido Señor:

La reciente aparición de “El País Valenciano” de Joan Fuster ha provocado una interesante polémica, de la cual el periódico que usted dirige también se ha hecho eco. Creemos que, a fin de ofrecer a los lectores una visión objetiva del contenido del mencionado libro, podría iniciarse un dialogo en el que se diera cabida a todas las opiniones, y no solo a una.

Nuestra condición de jóvenes valencianos nos impulsa a expresar el juicio que nos ha merecido el contenido de la mencionada obra, y denunciar la parcialidad de ciertas opiniones emitidas a través de la prensa que pueden provocar equívocos y falsas interpretaciones.

Opinamos que en líneas generales “El País Valenciano” nos ofrece una visión realista, cruda a hiriente a veces, pero no por eso inexacta. La mayoría de los juicios adversos se han basado en la actitud crítica del autor ante algunos aspectos defectuosos de nuestro país, y silencian, intencionadamente, gran parte del libro. Por otra parte, la crítica que hace el autor está dirigida a provocar la superación de los defectos censurados.

No quiere esto decir que estemos ante un libro perfecto. Algunas de las opiniones y posiciones adoptadas son discutibles, pero no se pueden utilizar estos detalles como base para efectuar un destrucción total y masiva de una obra y su autor.

En síntesis, los que firmamos estimamos que “El País Valenciano” visto en su conjunto constituye una considerable aportación para el conocimiento y comprensión de nuestro pueblo, y que, por lo tanto, merecería un estudio reposado, imparcial i libre de prejuicios.

Con respeto a la opinión pública valenciana.

El text el van signar estudiants d'aleshores que hui són persones de reconegut prestigi en el camp professional, universitari, cultural i fins i tot polític.

El temps no passa debades i aleshores no ens creuríem que ara encara ens toca estar a molts de nosaltres, a les barricades on ens obliguen a estar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES