Societat

Francesc trenca motlles acostant-se als fidels

Les seves aparicions i bromes comencen a forjar la imatge de papa proper

Amb el seu estil senzill s'ha posat Roma a la butxaca en espera de poder lligar la cúria

El canvi de rumb de l'Església es nota, de moment, en les formes i el tarannà distès de Francesc. En espera que prengui les regnes de la Santa Seu i comenci a lligar més curt la cúria, el nou papa va donant senyals als bisbes d'arreu del món que l'Església ha d'intentar acostar-se als seus creients.

Fa pocs dies, el mestre Valentí Miserachs, canonge de la basílica de Santa Maria Maggiore, explicava a El Punt Avui que la renúncia de Benet XVI podria ajudar a desfer la nociva papolatria imperant fins ara a l'Església catòlica. Amb el nou papa Francesc i les seves maneres senzilles i casolanes, d'una banda, sí que s'ha aconseguit acostar la figura del papa a la resta de mortals, però, de l'altra, s'ha desfermat una idolatria desmesurada. El nou sant pare té molt més carisma que el seu antecessor: només amb quatre dies de pontificat, s'ha posat els fidels de Roma a la butxaca.

Francesc es comporta més com un capellà que no pas com un sant pare. Ahir al matí, sortint de la missa de la petita capella de Santa Anna, a l'interior del Vaticà, va incomplir el protocol i les mesures de seguretat per posar-se a la porta a saludar un per un els fidels, com fan els mossens de les parròquies. Davant la incredulitat dels feligresos, Francesc els rebia amb abraçades i dos petons a cada galta. Impensable imaginar-se el hieràtic Ratzinger en una situació semblant.

A l'Església catòlica, esquitxada d'escàndols de tota mena i en estat de fuga incessant de fidels, li calia amb urgència un canvi d'imatge. L'elecció del nou papa ha estat un cop de màrqueting encertadíssim: a Roma ja no es parla gairebé de pederàstia ni de les tèrboles finances vaticanes, sinó de com és de “simpàtic” i “humà” el nou sant pare, en el qual la majoria dels catòlics han dipositat grans esperances, confiant que serà capaç de reformar l'Església.

Bromes en l'àngelus

Ahir al migdia, Francesc va resar el seu primer àngelus. La plaça de Sant Pere, plena a vessar, el va acollir amb una ovació llarguíssima. El seu discurs va ser planer i directe. Va fer un elogi de la misericòrdia, amanit amb algunes bromes, com ara quan va recomanar el llibre del cardenal Kasper, amb un “no us penseu que vaig fent publicitat dels llibres dels meus cardenals, eh?”. La massa va esclatar a riure i a aplaudir. S'ha forjat un nou mite, el del “papa proper”, que cau bé a tothom. Sembla que d'una revolada l'elecció de Francesc ha esborrat el descontentament general que regnava entre els catòlics amb la seva Església.

“Serà el papa dels pobres, ha triat un nom contra la crisi”, deia ahir la senyora Giovanna, armada de rosari i càmera de fotos. “Amb el nom que ha triat ja ha deixat clar que serà un gran papa”, afegia Paolo, un jove pare que havia assistit a l'àngelus amb tota la família. Però no tothom admira el nom del nou pontífex pel fet d'evocar la figura del sant dels pobres. Matteo, el fill de Paolo, està content amb l'elecció del nom del papa perquè li recorda el que fins ara era el Francesc més venerat de Roma: el jugador de futbol Francesco Totti. De fet, la premsa italiana ja el comença a definir també com el pontífex “italoargentí”, simplement per l'origen del seu cognom. I és que Itàlia anhela un papa més seu que el polonès Wojtyla i l'alemany Ratzinger.

El “guapo” Gänswein i la demanda de Bergoglio

El cardenal d'enllaç entre els dos papes

El cardenal alemany Georg Gänswein, secretari personal de Benet XVI, ha acompanyat el nou papa Francesc des del primer dia. No en va, l'arquebisbe d'Urbisaglia, en qualitat de prefecte de la casa pontifícia, serà l'encarregat, també, d'organitzar les audiències solemnes que el papa concedeix als caps d'estat, presidents de govern, ministres i altres personalitats eminents, així com els ambaixadors que arriben al Vaticà. El “guapo” Gänswein, doncs, podria arribar a ser el cardenal amb més poder, ja que, de manera permanent, estarà en contacte diàriament amb el papa Francesc i, alhora, amb el papa emèrit, que viurà en una residència de monges de clausura a dins mateix del Vaticà. Alguns cardenals de la cúria –es diu– ja el temen.

Demana la benedicció en un tuit

El relleu de Benet XVI ha coincidit aquest 2013 amb la participació massiva de la Santa Seu en les xarxes socials. Benet XVI va estrenar el Twitter fa poques setmanes i Francesc ho va fer ahir tornant a demanar als fidels del món que resin per ell. Ja ho havia demanat als cardenals i ahir va insistir, dirigint-se als creients d'arreu, que l'ajudin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell