Societat

Gibraltar

L'ESTORA

Entre els records de la meua infantesa i adolescència a Xàtiva, esta tot un capítol de cançons franquistes que ens van fer memoritzar, ara, recorde una estrofa que recobra actualitat com podreu veure, diu així : “Gibraltar,Gibraltar, punta amada de todo español, y a mi tierra le robaron tierra hispana del Peñon, y hoy sus rocas son holladas por el asta de un estraño pabellón. Gribaltar, Gibraltar, punta amada de todo español”.

Tots els tòpics de l'espanyolisme podem trobar-los condensats en eixa cançó que jo tenia com oblidada, com si fos d'altres temps ja llunyans, com quelcom del passat ja superat. De vegades, però, les coses passades, amb els matisos corresponents, retornen i és així, perquè hi ha problemes, sentiments i situacions que continuen obertes, i, tanmateix, hi ha gent aferrada a tòpics i a veritats absolutes.

No ignore, però, el problema concret que ha servit per actualitzar la qüestió de Gibraltar, es tracta d'un conflicte al voltant del problema de la pesca, com hem tingut tant vegades amb el Marroc, i que, sens cap dubte, afecta els interessos dels pescadors del Camp de Gibraltar. El que resulta més que sospitós és el plantejament que ha fet el govern central, convertint un tema com aquest, en una qüestió de primer ordre, amb tota la “parafernàlia” mediàtica.

Aquest brot de nacionalisme central no es pot explicar sense la referència de la “consulta catalana”, l'onze de setembre, així com les mobilitzacions que estan fent-se pertot arreu del Principal de Catalunya. Molta gent ha qualificat el fet de maniobra de distracció davant del cas Bárcenas i d' allò que esta eixint a la llum. Tal vegada pot haver-hi un poc de tot, al meu parer, però, aquesta apel·lació o crida, envers el sentiment patriòtic espanyol esta molt en funció del problema que significa la consulta catalana.

Es ve argumentant que la consulta es del tot anticonstitucional, quan, de fet, una mera consulta no comporta més que una expressió de voluntat popular, i jo m' interrogue: tan sols això dona tanta por? L' explicació és ben senzilla, l'amplitud del sentiment d'identitat a Catalunya és fort, majoritari i es manifesta cívicament, si en un moment futur eixe sentiment es concretés en una opció volguda de forma clara, aleshores, caldrà buscar eixides i acomodar les lleis, o canviar-les.

Situacions semblants s'han produït en altres llocs, com tingué lloc a Quebec, o estan previstes ara a Escòcia.

No se si al ministre Garcia Margallo i a la seua colla, també, lis van ensenyar la cançoneta, en tot cas poden, si volen, recuperar-la, música i lletra eren fàcils de dependre, jo més aviat voldria que fos una cosa ja passada, arrossegada pels vents de l' història, però tot fa pensar que dissortadament no és així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona