Societat

“Molt pitjor seria una llei dolenta”

Mestres i pedagogs entenen que una vaga de tres setmanes no tindrà efectes importants en el currículum acadèmic dels estudiants

Pensen que els centres implantaran mesures compensatòries

“Encara que lesmatèries quedin escurçades, pot ser una experiència molt rica per als estudiants”

Tres setmanes de vaga a començaments de curs no alteraran substancialment el rendiment acadèmic dels alumnes. Més enllà del lògic trastorn que pot representar per a moltes famílies, algunes de les quals hauran d'haver fet veritables malabarismes en la seva vida quotidiana, mestres i pedagogs entenen de forma bastant unànime que una interrupció de les classes com la que s'ha viscut a les illes Balears no tindrà una incidència rellevant en la formació dels estudiants.

Jaume Aguilar, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, entén que “potser seria més preocupant a finals de curs i, en tot cas, podria perjudicar els alumnes de batxillerat”. Aguilar considera que a l'inici d'un nou curs, una vaga, encara que duri dues setmanes, “no té cap incidència” i recorda que l'any 1988 va haver-hi una a nivell de tot l'Estat “i no es va decretar cap tipus de recuperació”. L'expert opina que dues o tres setmanes en la vida acadèmica d'un alumne no són en absolut significatives i no representaran “cap rebaixa en el rendiment”.

Tot i admetre que “mai és desitjable” l'endarreriment en el començament del curs, i més després de les vacances d'estiu, el vicedegà de la Facultat d'Educació de la UAB, Enric Roca, comparteix l'opinió d'Aguilar que, des del punt de vista acadèmic, no és significatiu “i més quan es tracta d'una protesta per raons pedagògiques”. “Una altra cosa és l'efecte que pugui tenir sobre la vida quotidiana de les famílies”, subratlla Roca, després de defensar que sempre és bo establir “alguna mesura compensatòria”. Roca es mostra convençut que els mateixos centres ja ho tenen en compte. “El que és menys desitjable encara és establir un tour de force per imposar un decret que no té cap tipus de consens amb la comunitat educativa”, afegeix el vicedegà.

Entre els experts consultats, la tendència és també fer una lectura positiva de la protesta des del punt de vista sociològic. “Molt pitjor que una vaga indefinida seria una llei dolenta”, opina el president de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya ( FAPAC), Àlex Castillo, per qui una mesura de protesta d'aquestes característiques, amb un seguiment tant unitari, “pot ser una experiència molt rica per als estudiants, encara que algunes matèries quedin una mica escurçades”. “Els fa agafar una responsabilitat que no tenien”, precisa Castillo, convençut que, “malgrat tot, els efectes negatius seran del tot superables”.

Per Evaristo González, director de l'institut Torre del Palau, no hi ha dubte. La interrupció de les classes tindrà el seu efecte, però serà “un efecte totalment recuperable” i que queda plenament compensat “perquè la marea verda que hem pogut veure a Palma, amb aquesta unitat entre professors i societat civil, ens ha d'ajudar a veure que la lluita és possible”.

Conxi Martínez, vicepresidenta de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia), també pensa que la incidència que pot tenir aquesta vaga no s'ha de valorar només a curt termini. “Encara que d'entrada pugui semblar perjudicial perquè els alumnes estan perdent moltes hores de classe, a la llarga la lluita acabarà compensant-los”, destaca Martínez, que entén que l'experiència que han viscut és positiva per als estudiants “perquè aprendran a lluitar per allò en què creuen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles