Societat

Dos mons a barraques

Associacions

Les entitats cada cop veuen que ser a la Copa els suposa més feina i els guanys ja no són com els de fa uns anys

L'ambient festiu impera a l'esplanada

Les entitats ja no veuen com una bicoca tenir barraca a l'espai de la Copa

Les barraques de la Copa de Girona ofereixen molts mons en el seu interior, però les dues visions més contraposades són les que es poden observar des de dins d'una barraca o des de fora. Fa molts anys, totes les entitats de Girona maldaven per gaudir d'un espai a la Copa. Era garantia d'un finançament extra que en algun cas permetia resoldre la problemàtica econòmica de diversos anys. Ara la realitat és molt diferent. Encara la majoria d'entitats hi aspiren, però algunes també debaten internament si val la pena ser-hi present. La visibilitat hi està garantida en un espai on hi passen milers i milers de ciutadans, especialment joves. Però els beneficis desorbitats que alguns obtenien han passat a la història.

Els maldecaps d'organització, les dificultats per trobar voluntaris i cobrir totes les hores necessàries per acabar tenint resultats a vegades molt migrats fan que algunes associacions es facin enrere. La pressió policial dels últims anys i el tancament d'algunes barraques per vendre alcohol a menors també ha plantejat el dubte a algunes associacions que, malgrat posar-hi bona voluntat, han vist tacada la seva imatge, sense obtenir tampoc els grans beneficis econòmics d'altres temps.

L'altra visió s'adiu més amb una festa major. Des de barraca enllà, els que gaudeixen cada nit d'aquest ambient especial ho fan amb desinhibició. Punt de trobada habitual pels gironins que els agrada la Girona nocturna, les barraques sempre han constituït un racó especial durant l'any per retrobar vells coneguts i reviure festes impossibles. Aquesta visió continua, alguns amb motxilles a l'espatlla amb ampolles de litre i mig o dos litres plenes d'alcohol per abaratir la festa encara més. Es fa palès aquest escenari ben entrada la nit, quan aquestes ampolles acaben pel terra de la Copa, al costat de llaunes de cervesa o ampolles de vidre de qualsevol alcohol, que hores abans han servit per fer la barreja mig d'amagat al maleter d'un vehicle.

Sigui des de l'interior d'una barraca o des de la festa de l'exterior no es pot negar que l'ambient de barraques de Girona és l'únic que ha traspassat fronteres i que en una enquesta molts gironins defensarien, malgrat algunes visions apocalíptiques que de tant en tant algú profereix cap a l'espai. La fama de les barraques s'ha estès des de fa molts anys arreu de Catalunya i durant molt de temps van ser un dels principals punts d'atracció per la gent de fora. Aquest any grups com Obrint Pas, Els Catarres o l'actuació d'avui de Blaumut haurà permès tenir sobre l'escenari els principals grups de moda de l'escenari musical del país. Les visions sobre la Copa canvien amb el pas del temps i amb l'edat, però el principal mèrit és que totes hi tenen cabuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona