Societat

urbanisme

Faciliten la inversió privada per donar un ús a la Savinosa

La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament signen un conveni que permetrà descatalogar com a bé cultural d'interès local l'antic sanatori tarragoní

Volen que es compagini l'ús públic amb el privat

La finca on hi ha l'antic sanatori de Tarragona, la Savinosa, deixarà de ser un bé cultural d'interès local per facilitar la inversió privada que permeti recuperar uns equipaments que actualment estan pràcticament en ruïnes. Els terrenys, d'uns 77.000 metres quadrats, són propietat de la Diputació de Tarragona i, tot i que se'ls han buscat diferents utilitats al llarg dels anys, el cert és que en fa més de quaranta que estan en desús.

Ara l'ens supramunicipal ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Tarragona i el Col·legi d'Arquitectes per tal de descatalogar la protecció dels edificis i establir conjuntament quines seran les noves condicions d'edificació de la finca i quins usos públics i privats podrà tenir. L'entesa entre les tres parts, que es va rubricar ahir al matí, obre les portes als inversors privats perquè, un cop fetes les modificacions necessàries en el pla d'ordenació urbanística municipal, presentin a través d'un concurs públic les propostes i projectes d'explotació publicoprivats de la finca, que mantindrà la titularitat pública. L'entesa servirà per estovar la rigidesa d'una normativa que impedia tirar a terra alguna part totalment en ruïnes, fet que feia passar a qualsevol inversor les ganes d'apostar per una finca amb una ubicació excepcional arran de mar.

Ahir el president de la Diputació, Josep Poblet, es referia als futurs usos del recinte dient que s'haurien de basar en el criteri de rendibilitat econòmica i de l'aportació d'un “rendiment” a la ciutat. A ningú se li escapa, però, que sense l'encotillament de la catalogació l'antic preventori de la Savinosa és un caramel per al sector hoteler.

LA DATA

1979
Es va
declarar bé cultural d'interès local. Des de llavors no s'ha fet res a l'edifici i la seva degradació és evident.

El precedent: l'antic sanatori del Vendrell

L'antic Sanatori Sant Joan de Déu del barri marítim Sant Salvador del Vendrell és des del 2004 la seu de l'hotel Ra, un equipament de cinc estrelles a primera línia de mar que ha permès conservar la fesomia arquitectònica del que als anys vint era un sanatori. El futur de la finca de la Savinosa s'hi podria emmirallar i convertir el que el 1927 va ser concebut per l'Estat com un centre per curar malalts tuberculosos en un edifici per acollir clients de luxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS