Colles de diables protestaran a Banyoles contra la directiva europea de pirotècnia

Escenificaran aquesta nit un enfrontament entre ells i uns «parlamentaris» de la UE

Membres del Parlament Europeu –que per a l'ocasió seran uns capgrossos portats per uns actors– es reuniran aquesta nit a l'ajuntament de Banyoles per reafirmar-se en la polèmica normativa. «Sí a la directiva europea!, creada amb il·lusió de fer un món millor, una societat més unida, més democràtica i més lliure...» és el lema de la seva trobada. La rèplica la donaran centenars de contramanifestants: els Diables d'en Pere Botero, de Salt; Pim, Pam, Pum, Foc, d'Olot; l'Escamot dels Diables de Centelles; els Diables de les Corts, de Barcelona, i els amfitrions, Gàrgoles de Foc, que diuen que estan «indignats per aquesta provocació refinada i agressió a les nostres festes més populars».

Aquesta escena, que podria ser ben real, és només el guió de l'acte de protesta que, en un to crític i alhora divertit, s'ha programat en contra de la directiva 2007/23/CE, aprofitant que avui té lloc el tradicional espectacle de foc de les festes d'agost de Banyoles.

Al·legacions

Els representants de les diferents entitats que organitzen actes de foc van aprovar per unanimitat, en una trobada que va tenir lloc el cap de setmana passat a Valls, presentar dotze al·legacions a l'esborrany de normatives que ha elaborat el govern estatal per adaptar la directiva europea a l'Estat espanyol. Consideren que el text és massa genèric i que crearà problemes. En les al·legacions es reclamarà que el text tingui en compte les especificitats de les manifestacions festives de Catalunya i que no es reguli aquests esdeveniments amb els mateixos paràmetres que els espectacles pirotècnics de més volada. Per altra banda, el col·lectiu afectat prepara per al setembre un altre acte reivindicatiu per pressionar l'executiu.

Molta burocràcia

EL PUNT

Està previst que la directiva entri en vigor el gener de l'any que ve. Les colles reclamen, sobretot, que es flexibilitzin els condicionants que se'ls aplicarien a l'hora de fer una actuació. Es demana també que les autoritzacions continuïn depenent dels ajuntaments i que no calgui demanar múltiples permisos. Les entitats catalanes volen que, ja que no fan servir material de tipus professional, se'ls apliquin els paràmetres ja previstos per a castells de focs amb menys de 50 quilos de material pirotècnic, que es poden transportar en vehicles privats, que no han de ser manipulats per professionals i que no requereixen cap permís estatal. Un altre dels aspectes més polèmics –el fet que el públic assistent hagi de signar una autorització– és un dels punts criticats en el document d'al·legacions. Així, l'escrit ho considera «impossible de complir» (es calcula que cada any a Catalunya s'haurien de signar dos milions d'autoritzacions) i es demana que el consistori simplement hagi d'informar de les normes de seguretat. Una altra dificultat que imposaria la normativa seria l'obligatorietat que el públic estigués a quinze metres de l'espectacle. A més, les colles de diables s'oposen al fet que la normativa els consideri «espectacles» i volen que la llei els anomeni «manifestacions festives».

Mobilitat limitada

L'adaptació de l'Estat espanyol a la directiva europea provocarà també maldecaps de caràcter geogràfic a diables i bèsties de foc. Així, les colles catalanes, valencianes i balears hauran d'esperar a ser considerades pel Ministeri de Cultura «patrimoni immaterial nacional» abans de poder actuar fora del seu territori. A més, queda absolutament prohibit que les entitats actuïn en altres països europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES