Societat

Xàtiva “Al vent”

L'ESTORA

Teníem sis anys, escoltava bocabadat com el meu company de classe “Ramoncín”, el “pequeño rabsoda”, recitava uns versos al saló d' actes en acte de falles, eren poemes com es podeu imaginar a l'ús, des d'aleshores aquell xiquet de pantalons curs i jo creixerem junts al col·legi “San Antonio Maria Claret”, encetant un camí que va ser coincident fins el final de les nostres carreres patint misses, rosaris, llaors a la creuada, i tota la parafernàlia del nacional catolicisme, així com també, en diverses ocasions, algun càstig.

A l'institut, ja amb pantalons bombatxos, trobaríem noves amistats o afinitats. Tinguérem la sort de gaudir d' uns professors excepcionals, represaliats que en tren venien a Xàtiva perquè no els deixaven estar al lloc que lis pertocava pels seus mèrits. Hi havia també el poder, la direcció, el cap d'estudis amb el seu entorn franquista, però, les circumstàncies van fer que la nostra ràbia, que el nostre sentiment de contestació i alhora de recerca, de perspectives de llibertat, de cultura, anaren arrelant.

El “Pele”, aquell xicot cantava, interpretava a Sinatra, llegia poesia, cantava expressant allò que sentíem. Érem pocs, caminàvem amunt i avall —com diu la cançó— enmig d'aquell silenci.

El crit de “Al vent”, que va esclatar ja quasi al final de la nostra estada a la Universitat, era el resultat dels sentiments nascuts temps enrere a Xàtiva, de revolta, d'aspiracions i desitjos. El “Pele” esdevingué Raimon. Emergia una força, un desafiament davant de la situació, perquè nosaltres ni érem ni volíem ser d'eixe món.

Fa poc des de Xàtiva, es plantejà recuperar l'esperit d'aquells primers moments, tot i coincidint amb els cinquanta anys d'un concert memorable del “Pele” al nostre poble. La idea seria arreplegar el legat del Raimon en un CD amb versions de les seues cançons, a càrrec de músics xativins amb estils interpretatius diferents, tot i acompanyant-lo d' un llibret amb comentaris d'alguns que formàrem la colla del “Pele”, amb un text de Joan Fuster.

Aquest fet, em féu reflexionar sobre la vigència del crit que emergia de “Al vent”, ara quan de nou ens volen imposar silencis, cas de la TVV,o en altres àmbits o temes que tenen a veure amb la llengua o la cultura o les llibertats.

Veníem d'un silenci, que creiem superat, pretenen, però, en nom de majories manipulades, imposar un nou silenci, basat en la marginació, i en la tergiversació. Les noves generacions , i tots plegats, tenim més experiència i recursos. Sense caure al parany de les polèmiques o controvèrsies provocades des del poder, cal seguir el nostre full de ruta.

Amb modèstia la gent de Xàtiva ens ha donat un exemple a seguir amb aquestes versions de les cançons de Raimon, es tracta de recuperar aquell crit no sols de protesta o reivindicació, sinó de perspectiva de futur.

Som un poble i vivim en aquest temps, seguirem generant consciència, fent país, la música i les cançons son una eina que en ajudarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona