Societat

El llegat de la meua generació

El recent volum 14 de la correspondència de Fuster arreplega un conjunt de cartes de l' anomenada generació dels seixanta. El text ha estat preparat per Juli Capilla amb una introducció que al meu parer mereix especial atenció, puix conté una valoració de l' arrelament del pensament de Fuster i del valencianisme.

Fins quin punt, però, aquella —la meua generació— s' ha mantingut fidel a l' intel·lectual Joan Fuster? I quina és la seua aportació més o menys diferenciada o continuadora del llegat del mestre? Una primera resposta que apunta Juli Capilla es concretaria en la connexió amb la modernitat, tot i tenint en compte les limitacions i les mancances de tota mena d'aquells anys, remarcant com és sobre tot, i quasi exclusivament, al àmbit cultural on s' ha fet palesa l' incidència de l'esmentada generació, situant-ne el dèficit fonamental a la projecció política.

Capilla concreta més encara: “En resum, podríem dir que aquesta és la crònica d' una mancança quasi previsible i històrica, la de la frustració d' un projecte polític nacionalista amb una presència i projecció continuada en la societat valenciana. Una mancança que resulta menys ignominiosa si considerem que alguns partits d' obediència estatal s' han impregnat, en major o menor mesura, d' algunes de les idees i dels principis nacionalistes”.

La valoració, doncs, es concreta en la incidència del valencianisme fusteria, tema sobre el qual cal encara reflexionar. Cultura, consciència social, política , son, al meu parer, elements a relacionar, en la trajectòria no sols de la nostra, sinó també d'altres generacions que s'han sumat a un projecte de redreçament, de recerca i acció que nosaltres encetarem.

Allò que podem considerar com el llegat de les generacions valencianistes nascudes a patir del seixanta es concreta en un sentiment transversal, més enllà de les propostes concretes partidistes, en una consciencia social que, malgrat que no va haver disposat de poder polític determinant, o de govern, ha creat la base sobre la qual pot haver-hi un canvi de situació. La presència del “blaverisme”, en tant que reacció en contra, és mostra evident de que existim com moviment ample amb possibilitats d'incidir.

D'acord, doncs, amb la valoració , sols amb un matís, ni èxit ni fracàs; s'ha anat generant una consciencia, limitada social i comarcalment, com remarca Capilla en referència a les comarques alacantines, tal vegada, però, la utopia que representa la proposta nacional pot anar concretant-se, evolucionant, connectant amb noves aportacions d' idees i de mecanismes d' acció. L' hipòtesi d' un canvi d' escenari, que la dreta conservadora avui en el poder el deixe, es real ara, algunes condicions han maurat, i això és el resultat d' una feina llarga feta a partir dels seixanta.

Aquest volum de correspondència, molt pròxima, a més a més d' obrir un debat en si, oportú i clarificador, ens situa en un temps que ens condueix al present.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES