Societat

Can Vies tensa el centre

La capçalera de la manifestació arriba a la plaça de Sant Jaume per demanar la dimissió de Trias i Martí

Un grup es separa del gruix de la marxa i provoca greus aldarulls a la Rambla del Raval

Molta gent i molta tensió al llarg de tot el recorregut. I incidents al final de la marxa. Aquests van ser els principals ingredients de la manifestació contra el desallotjament del centre social de Can Vies que ahir a la nit va aconseguir arribar a la plaça de Sant Jaume per reclamar la dimissió de l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, i del regidor del districte de Sants, Jordi Martí, arrel del desallotjament, dilluns passat, del centre social de Can Vies. A la plaça de Sant Jaume hi van arribar, cap a les 10 de la nit, unes 2.000 persones en diferents grups. Unes dues mil persones d'una concentració que en va reunir 3.500 segons la Guàrdia Urbana i 20.000 segons els organitzadors.

Els incidents que s'han succeït al llarg de tota la setmana també es van produir ahir a la nit. Després de no haver pogut entrar a la Rambla pel Portal de Santa Madrona cap a un quart de deu de la nit i mentre la capçalera de la manifestació reculava per l'avinguda Drassanes, un grup es va separar de la concentració. El grup, format per unes desenes de persones, va cremar contenidors i llençar ampolles de vidre just entre el carrer Sant Oleguer i la rambla del Raval. Aquest foc als contenidors va calcinar del tot un cotxe i en va afectar un altre i sis bicicletes del Bicing. En tancar aquesta edició, alguns grups encara es movien per la rambla del Raval, on els Mossos havien efectuat les primeres detencions i càrregues, però el gruix dels manifestants que no s'havien dispersat tornaven cap a Sants.

Màxima tensió

Tot i que la tensió va acompanyar tota la marxa, vigilada sempre de prop per un amplíssim dispositiu policial, un dels punts més àlgids es va produir quan la manifestació va arribar al portal de Santa Madrona i els convocats van intentar pujar per la Rambla. Els Mossos els van deixar passar però per anar cap a Colom. La capçalera, però, va pugnar per tirar cap amunt. En aquest punt van aparèixer els primers joves amb la cara tapada i els Mossos van fer servir la megafonia per demanar que no es pugés cap a la Rambla.

A l'avís dels Mossos de què “la manifestació ha de continuar sentit mar”, els convocats responien amb crits de “resistència, resistència” i el llençament d'algun objecte. Després de l'avís dels agents que farien servir gas lacrimogen i de més de mitja hora de tensió davant de desenes de turistes sorpresos, la capçalera de la manifestació va recular cap a on hi havia el gruix de la gent, al portal de Santa Madrona. I,a partir d'aquí, més enrere encara cap a la rambla del Raval per, a través del carrer Sant Pau, tornar a intentar entrar a la Rambla, cosa que va aconseguir. Això sí, deixant rere seu el grup que va provocar els incidents.

Públic heterogeni

La manifestació, amb des de membres del moviment ocupa fins a pares amb carrets infantils, havia sortit just a les vuit del vespre de la plaça Universitat en direcció a la ronda Sant Antoni, just on hi havia aparcades vuit furgonetes dels Mossos d'Esquadra. Aquí es va produir el primer moment de tensió ja que els agents van tallar completament el carrer. Posteriorment, un comandament va ordenar que es deixés passar i els agents es van retirar.

Els manifestants es van dirigir cap al centre passant per La Carboneria, l'edifici desallotjat a la cantonada de Comtes d'Urgell i Floridablanca i la Rimaia. Després, entrada al Raval per carrer Sant Pau per arribar a Nou de la Rambla, on els Mossos van blindar el pas cap a la comissaria. Els manifestants, però van continuar en direcció a les Drassanes. Tot i la gran presència policial que anava seguint als convocats, en tot aquest recorregut no es va produir cap incident.

Des dels barris

La manifestació de la tarda, però, s'havia iniciat als barris. Diverses columnes van arribar a la plaça Universitat des de diferents indrets de Barcelona i el Baix Llobregat. La columna que hi va arribar provinent de Sants era la més important, amb unes 1.500 persones, si bé és cert que abans s'hi havien ajuntat les columnes de les Corts i el Baix Llobregat. Abans de sortir, cap a tres quarts de set de la tarda, els castellers hi van fer un pilar de quatre.

La família de l'empresonat creu que és un cap de turc

Magda Olives, la mare de Sergi Rubia, el jove empresonat pels incidents de Sants, va qualificar ahir de “desproporcionada” la mesura i va assegurar que el seu fill va topar amb un grup de manifestants quan anava cap el metro i que és un cap de turc. Olives va lamentar que el titular del jutjat número 13 hagi empresonat el seu fill a diferència del què ha passat amb els detinguts que han passat a disposició d'altres jutges. A més, la família del jove demana als Mossos que aportin “proves” dels casos dels quals se l'acusa. Rubia és membre de la colla dels Castellers de Barcelona, la qual ahir va fer un comunicat en què el va definir com “una persona pacífica i d'un comportament cohesionador en el si de la colla”. El text assegura que, “pel que hem conegut, no es va comportar de forma violenta”.

La resta de detinguts van seguir passant ahir a disposició judicial. La titular del jutjat d'instrucció número 18 va dictar presó amb fiança de 10.000 euros almenys per un segon jove, d'origen italià, segons va confirmar al Twitter el seu advocat. Al tancament d'aquesta edició no havia transcendit què havia dictat per a la resta.

Detingut a Manresa

Els Mossos i la Policia Local de Manresa van detenir ahir una persona per les destrosses causades a la seu de CDC i del Servei d'Ocupació a Manresa en acabar una manifestació de suport a Can Vies. Justament ahir, la seu d'aquesta formació al barri de Gràcia va patir greus danys en un altre atac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona
societat

Prop de 700 aportacions ciutadanes per al futur parc de Prades

MONTBLANC