Societat

La gran cercavila

En tren, en autobús o en cotxe privat, milers de manifestants es van desplaçar fins a Barcelona des de tots els punts de Catalunya per participar en la manifestació de Som Escola en defensa del català

La mobilització va esdevenir una festa col·lectiva marcada per la presència de grups de cultura popular i la participació de famílies amb nens

“<¡Wert, te vamos a comert!>”,crida un nen dins d'un capgròs de tigre

El Lukas, de 7 anys, agafa el capgròs de tigre que li ha fet el seu amic Xavier i marxa corrents cap a l'estació de Sabadell Centre amb la seva mare, la Julia, i el seu germà Fèlix. “No vull que ens treguin la música”, diu el Fèlix. La seva mare, una dona alemanya que parla un català impecable, hi afegeix: “Cal lluitar perquè no ens treguin la riquesa de créixer bilingües, trilingües...”

A l'estació es troben amb els seus amics, el Roc, la Queralt i la Berta, i amb les seves mares. Porten capgrossos de tigre i de dimoni i vesteixen samarretes grogues. “¡Wert, te vamos a comert!”, criden divertits sota la disfressa. Al tren, troben més famílies amb banderoles estelades, samarretes grogues, verdes i negres amb el lema Ara és hora. Més nens, més pares, més mestres. “No hi ha dret que hi hagi un retrocés en tot el que havíem aconseguit”, subratlla la Maite, professora de primària. A Cerdanyola, puja al tren un grup de batucada. Encara no es palpa un gran ambient de festa.

Però només sortir de l'estació, a Arc de Triomf, la percepció canvia. Fa estona que la gent ha començat a arribar. Alguns, com Carme Carballido, ja hi eren a dos quarts de cinc de la tarda: “Hem vingut en autocar des de Reus. Dos autocars plens.” Falten 20 minuts perquè surti la gran cercavila de la plaça Tetuan. Les terrasses del passeig de Sant Joan són plenes de gent amb esperit entre festiu i de protesta. Gorres, estelades, capgrossos, gegants, desenes de grups de cultura popular, música. I soroll, molt soroll.

El Lukas i els seus amics es fonen amb la gentada. Divertits. Contents. I comença la marxa. Que amb un recorregut curt avança tan a poc a poc que sembla que quasi no es mogui. “Vaig començar l'escola en català fa 30 anys i em fa molta ràbia. Per això sóc aquí”, diu la Teresa Feliu, exmestra. Una dona gran es mira la manifestació des d'un lateral del passeig de Sant Joan. Aireja una banderola independentista: “La gent estem molt cabrejats.” Darrere seu, la Laura també contempla l'espectacle amb el seu fill de tres mesos als braços vestit amb una samarreta que porta un gran xumet pintat amb els colors de l'estelada. “Nascut per ser independent”, es pot llegir a sota. Ha vingut des de Vilassar de Mar amb el seu marit i una filla més gran: “Tal com s'estan posant les coses, no ens podem quedar a casa.”

La cercavila continua molt a poc a poc. La gent balla, pica de mans. El Teo i la Quima, dos gegants de l'escola Vedruna-Vall de Terrassa, fan giravoltes. Un centenar de persones els acompanyen. L'escola Reina Violant de Gràcia llueix una cucafera de tela construïda especialment per a l'ocasió. “Estem cansats de demanar que sigui una escola en català, inclusiva i de qualitat. Ara exigim a la consellera que es comprometi”, comenta la presidenta de l'AMP, Martina Gasull. Torna a ficar-se sota la cucafera, mentre un pallasso es barreja entremaliat entre els manifestants. “On s'agafa número? Aquí segur que regalen alguna cosa”, bromeja. La gent riu. Alguns nens, seduïts pel joc, comencen a cedir el privilegi de portar els capgrossos als seus pares, que els carreguen satisfets. Les botigues del passeig de Sant Joan s'afarten de vendre refrescos i gelats. L'ambient de festa s'imposa. Només de tant en tant un cartell de solidaritat amb Jaume Sastre, el mestre balear en vaga de fam, o alguna pancarta demanant la dimissió de la consellera Rigau “per les retallades” recorda que es tracta d'una mobilització de protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES