Societat

Per un coneixement obert

El Fòrum Impulsa exhorta a fer accessible per a tothom els avenços en tots els àmbits

La tecnologia i la facilitat de comunicació global, eines bàsiques per a l'evolució

Col·laborar i compartir. Aquestes dues premisses van sobrevolar tota la jornada de la cinquena edició del Fòrum Impulsa que es va celebrar ahir a Girona. La convicció que la suma i la cooperació en qualsevol àmbit són la millor estratègia per fer avançar la societat i treure'n més rèdit va centrar la majoria d'intervencions d'aquesta edició. Com a caps de cartell hi va haver el creador de Wikipedia, Jimmy Wales; l'expresident del Banc Mundial, James D. Wolfensohn, o el creador de les identitats a internet, Paul Mockapetris, en una edició en què el món de les noves tecnologies va ser més present que mai.

Aquest últim per exemple es va mostrar convençut en la seva intervenció que “generar una tecnologia que altra gent explotarà és quan es pot aconseguir un gran impacte”. Cada cop més empreses i grups d'investigadors aposten perquè les noves recerques en els diversos àmbits estiguin obertes i siguin d'accés lliure per afavorir una evolució més ràpida si tot el món pot utilitzar-les pensant en l'evolució de la humanitat. Així el català Andreu Veà, autor d'un extens llibre sobre els personatges que han fet possible internet i les noves tecnologies, va evidenciar que la feina gairebé sempre anònima d'aquestes persones ha permès arribar a l'actual boom de comunicació global en què estem immersos. Algunes experiències com ara Ouishare, creada per Antonin Léonard, exploten precisament la potencialitat i l'impacte econòmic i social que suposen les plataformes col·laboratives ja siguin en àmbits científics, educatius o en el camp tecnològic. Léonard es va mostrar convençut que “hi ha noves regles per al nou món” i va apel·lar als presents “a ser menys consumidors i més creadors” i a tombar la idea que “tot ja està creat, perquè tot està per crear”.

El president del Fundació Príncep de Girona, Antoni Esteve, va reiterar en l'obertura de la jornada “la convicció en la força del jovent per canviar el món i com a motor de canvi cap a un entorn més il·lusionant”. En aquest sentit, va fer una crida als joves presents per “col·laborar i comprometre's” i, en especial, per “mobilitzar-se evitant els errors comesos en el passat” per permetre superar l'actual crisi econòmica global. D'altra banda, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, es va mostrar convençut que “cal posar reptes i la gent els fa possible”.

Referent emprenedor

En aquesta mateixa línia, Esteve considera que amb aquests cinc anys de celebració del Fòrum Impulsa a la capital gironina han “aconseguit que Girona es converteixi en epicentre de l'emprenedoria”. En el Fòrum Impulsa celebrat ahir, hi van participar uns mil dos-cents joves de manera presencial i oberta a tothom per internet.

James D. Wolfensohn

“Occident no està preparat per al canvi, el futur és a l'Àsia”

L'expresident del Banc Mundial del 1995 i 2005, James D. Wolfensohn, va deixar clar ahir en l'obertura de la jornada del Fòrum Impulsa que la visió canònica del món econòmic ja no serà vàlida els pròxims anys. Aquest australià de 80 anys va emfatitzar: “Occident no està preparat per al canvi, però el futur és a l'Àsia.” La potència d'aquest continent en la població fa preveure per part d'aquest referent mundial que les balances econòmiques mundials es capgiraran. Així considera que el Brasil, l'Índia, la Xina i Rússia “tenen capacitat per crear un sistema a banda de l'FMI i el Banc Mundial” i va recordar que l'Àfrica “tindrà aviat un 20% de la població”. La potencialitat de població d'aquestes zones en els pròxims trenta anys suposarà un canvi. A més, va destacar també els milers d'estudiants d'aquests països que estudien a Europa o als Estats Units i el desequilibri en sentit contrari. Per tot plegat, Wolfensohn va fer una crida a “escoltar el nou món i fer que la societat civil participi de les noves necessitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia