Societat

Un menor detingut per l'agressió racista del metro

Les xarxes socials en faciliten la identificació i la intervenció policial

A més, presten declaració dues persones, una d'elles també menor, suposades coautores

El jove agredit va fer la denúncia diumenge a la nit

Un menor, que ja ha passat a disposició de la fiscalia, va ser detingut ahir com a presumpte autor de l'agressió que hi va haver aquest dissabte a la línia 1 del metro, a Barcelona. Segons van informar ahir els Mossos d'Esquadra, dues persones més –una d'elles menor– van prestar declaració com a còmplices de l'atac racista. Un dels joves hauria estat l'autor material de l'agressió, a cops de puny, mentre que un dels altres dos l'hauria gravat amb el mòbil i penjat a la xarxa i l'altre hauria estat present al vagó.

Els fets van passar dissabte passat a les deu de la nit, quan un jove en va agredir un altre al metro. La víctima, de 25 anys i d'origen mongol, va ser atès pel SEM a Santa Coloma de Gramenet, on resideix, i diumenge a la nit va fer la denúncia. La junta de portaveus de l'Ajuntament de Santa Coloma va acordar ahir “rebutjar enèrgicament aquest atac, tot manifestant la seva solidaritat amb el ciutadà agredit”.

S'ha fet evident, en aquest cas, el paper que poden jugar les xarxes socials, que han actuat amb una gran rapidesa i han estat decisives: d'una banda, en la difusió de l'agressió, i, de l'altra, a l'hora d'identificar en molt poc temps els que van participar-hi. El cap de la divisió de transport dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Joaquim Bayarri, va reconèixer ahir aquesta col·laboració ciutadana, tot i mostrar-se cautelós: “En aquesta fase de la investigació volem saber què hi ha de cert de tot el que surt a la xarxa, i què es pot atribuir al detingut. S'ha de verificar la informació que ha aparegut a la xarxa i treballar-la juntament amb la informació policial recollida pels mètodes tradicionals.” En aquest sentit, va comentar que, si no s'hagués disposat de la gravació del mòbil, la policia hauria tingut notícia d'una baralla al metro, sense cap connotació racista, tot i que, veient les imatges de TMB, “en els pròxims dies s'hauria sabut”. A Catalunya, l'any passat, es van investigar 243 fets de caire racista. Potser no és un nombre elevat en el conjunt de tot el que va passar el 2013, va indicar Bayarri, però des dels Mossos es vol ser, va dir, “molt curós, estar amatents a tot el que sigui discriminació”.

Reacció municipal

“Cal fer entendre que la intolerància i la xenofòbia no tenen cabuda a la ciutat de Barcelona.” Així es va manifestar ahir el primer tinent d'alcalde i president de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Joaquim Forn, quan va anunciar que l'Ajuntament es personarà com a acusació contra l'autor de l'agressió.

L'atac, aparentment racista, ha suscitat reaccions tant polítiques com socials. El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha reclamat “tolerància zero amb les agressions racistes” i que siguin investigades per la policia i pels jutges. Actuar en aquest sentit “és una feina de tots“, va assenyalar ahir. “És treball de les administracions, de la policia i dels jutges, però també de la ciutadania en general.” El grup municipal d'Unitat per Barcelona, per la seva part, va demanar ahir la convocatòria urgent del Consell de Seguretat per informar del cas. El president del grup, Jordi Portabella (ERC), va afirmar: “Cal fer una reflexió de per què passen aquestes coses i com és possible que es pengin aquests vídeos a la xarxa.” Per la seva part, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va considerar que “tota expressió de violència física és greu”. I hi va afegir: “Quan en la violència hi ha un missatge de xenofòbia afegida, la gravetat s'incrementa de manera exponencial.”

LES FRASES

En aquesta fase de la investigació volem saber què hi ha de cert de tot el que surt a la xarxa
Joaquim Bayarri
intendent mossos esquadra
Cal fer entendre que la intolerància i la xenofòbia no tenen cabuda a la ciutat de Barcelona
Joaquim Forn
president de Tmb
Tolerància zero amb les agressions racistes. És treball de tots, també de la ciutadania
Lluís Salvadó
secretari general adjunt d'ERC
Cal fer la reflexió de per què passen aquestes coses i saber com és possible que es pengin a la xarxa
Jordi Portabella
regidor d'erc
Quan en la violència hi ha un missatge de xenofòbia, la gravetat s'incrementa de manera exponencial
Josep Rull
secretari d'Organització cdc

“És una xacra per a qualsevol societat, cal lluitar-hi des de tots els àmbits”

La llista de les condemnes és llarga. Per SOS Racisme, aquesta agressió, i el fet que es pengés a la xarxa, “és una mostra flagrant i explícita de la presència del racisme violent en la nostra societat i del seu grau de normalització”. SOS Racisme s'ha ofert a la víctima per prestar-li l'acompanyament que necessiti en el procés, i tirar endavant una denúncia per la via penal, entre altres accions possibles. A través d'un comunicat, SOS Racisme va valorar positivament tant l'actuació policial i dels responsables de TMB, com la dels testimonis dels fets, que van defensar la víctima. Per l'entitat també és fonamental la col·laboració a les xarxes socials per identificar els autors dels fets. Així mateix, va demanar que el servei de delictes de l'odi i la discriminació de la fiscalia de l'Audiència de Barcelona faci una investigació “adequada i efectiva”. “El racisme és una xacra per a qualsevol societat, cal lluitar per la seva eradicació des de tots els àmbits: administració pública, organitzacions socials i la ciutadania. Perquè una societat en què el racisme tingui presència mai serà una societat justa i igualitària”, conclou el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA