Una sorpresa de cuiners i cambrers
Dos joves expliquen la seva experiència en el taller de cuina i hostaleria a Can Llupià
Fan una pràctica real setmanal
França ja no convida el centre juvenil a un concurs perquè sempre el guanyen
El director general de Justícia Juvenil, Joaquim Clavaguera, va convidar un fotògraf d'El Punt Avui i una servidora a dinar al centre educatiu de Can Llupià aprofitant-hi una visita. Pensàvem en un àpat ràpid en un polit anònim autoservei i ens vam trobar de comensals en un reservat acollidor i tastant uns plats com si fóssim al Tickets d'Albert Adrià. Bé, el meu company Quim va fer les fotos, però una invasió de policies espanyols a Calella el
va fer perdre el copiós tast.
El taller de cuina i d'hostaleria fa més d'un any que funciona al centre juvenil i la novetat d'ara és que, un cop a la setmana, tenen clients a dinar. Educadores, treballadores d'administració del centre i el mateix conseller de Justícia, Germà Gordó han comprovat la transformació dels nois i noies en elegants i diligents cambrers, a més de tastar plats originals.
Rubén Darío Torres, expert en pastisseria, és l'exigent monitor, que amb l'Anna, els ensenya conductes positives i hàbits laborals. “Estem cinc hores junts al dia i els exigeixo com si fóssim en una feina al carrer”, afirma el cuiner, que confessa que només veient com agafen una escombra sap qui dels alumnes ha treballat. “Si veuen que el que fan els serveix, volen aprendre”, confessa. Ell és l'autor del salmó a baixa temperatura amb risotto de quinoa (a la foto) que Morrison i Paula, tots dos de 18 anys,
ens van servir amb atenció.
En Morrison, de Salt, explica que ja estudiava cuina. “ També feia el sopar a casa a vegades i m'ha agradat aprendre a fer els pastissos i les galetes d'en Rubén; rentar plats, no”, riu i hi afegeix: “El taller serveix. Al centre penses en tot el que has fet. I ara naixerà la meva neboda.” La Paula, de Tarragona, confessa que va estar a punt de deixar el taller: “Em vaig posar les piles i vaig dir-me que en sóc molt capaç”, i ara considera que el taller dóna sortides laborals i eines per ser independent a casa.
El nivell de cuina de Can Llupià té ressò internacional. “Dos anys seguits, hem guanyat el concurs Parcours du Goût que organitza Justícia Juvenil de França i enguany no ens hi han convidat”, diu sorneguer el director. A part de la cuina, el centre té tallers, com ara el de jardineria i fusteria, amb què el joves han transformat el talús que envoltava el centre en racons agradables. També hi ha un taller productiu, en què l'empresa Probike té contractats sis joves.