Societat

medi ambient

Obliguen Iberpotash a retirar la muntanya de sal del Cogulló de Sallent

El Suprem dictamina que l'empresa presenti el pla de restauració de la muntanya de runa

L'empresa acata la sentència ferma i diu que la vendrà

Sentència ferma sobre la muntanya de sal de Sallent. El Tribunal Suprem (TS) ha dictaminat que l'empresa Iberpotash presenti el pla de restauració de la muntanya del Cogulló i el projecte de retirada de la runa i la sal. L'alt tribunal ha desestimat un recurs de cassació contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la mateixa línia. Atesa la fermesa de la sentència, l'empresa va avançar, ja ahir, que començaria aviat a aplicar el pla de retirada de les runes i la sal.

La sentència ja no té més possibilitats de ser recorreguda i dóna la raó al veí de Sallent Sebastià Estradé, que va denunciar l'Estat espanyol i la Generalitat davant de les institucions europees per la “inactivitat” de les administracions davant els “incompliments mediambientals” d'Iberpotash.

Els triomfs judicials a favor d'Estradé, de 91 anys, daten del 2011, i fins ara s'han anat recorrent i allargant els processos d'execució de les sentències. Estradé recordava, aquesta setmana, amb motiu de l'expedient obert per part de la Comissió Europea contra l'Estat per no actuar en aquest conflicte medioambiental, que no van “contra ningú, només que es respecti el medi ambient i que es faci realitat la recepta europea de qui contamina, paga”.

L'empresa va recordar ahir que fa pocs dies va signar un acord amb Akzo Nobel Chemicals per col·laborar en la producció i comercialització de sal vacuum i potassa blanca. “L'acord ens permetrà vendre tota aquesta sal i, per tant, no quedarà ni un gram de sal a la muntanya”, assegura en un comunicat. Tot i això, lamentava ahir que la sentència li generava “inseguretat jurídica”, però que “l'acatarà”. Insisteixen que la sentència no és contra l'empresa, sinó contra la Generalitat, que és qui ha d'exigir el compliment del programa de desenrunament, i l'administració que va aprovar desenvolupar-lo fins l'any 2035, data del cessament de l'activitat minera. El TSJC obligava el govern català a fixar una fiança sobre l'empresa per a la restauració del runam, per garantir que s'anés fent. La fiança inicial era de mig milió d'euros. La segona va arribar als 13,9 milions, tot i que va quedar en la meitat. Estradé demanarà, ara, al TSJC que elevi les conclusions provisionals a definitives, per mirar d'accelerar el procés de retirada de la sal. La runa i la sal són el fruit d'anys explotació minera.

LES FRASES

La qüestió d'Iberpotash s'ha de normalitzar d'una vegada
Sebastià Estradé
veí denunciant de sallent
Lamentem la inseguretat jurídica, però acatem la sentència i posem en marxa la restauració
Iberpotash

LA DATA

2011
Sentència inicial que obligava a retirar les runes del Cogulló de Sallent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia