Societat

Fita contra l'homofòbia

El Parlament aprova la primera llei en defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals

El PPC vota en contra i UDC rebutja punts polèmics com que sigui el denunciat qui demostri la innocència

Dia històric en la lluita contra qualsevol tipus de discriminació per raó d'orientació sexual. El Parlament de Catalunya va aprovar ahir per àmplia majoria –118 vots a favor i 18 en contra–  la primera llei que defensa els drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i advoca per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. Es tracta d'una llei pionera a tot el món, segons van destacar la majoria dels ponents que la van defensar, ja que per primera vegada no es limita a ser una mera declaració d'intencions sinó que estableix sancions –multes que poden anar des dels 100 als 7.500 euros– per castigar determinades infraccions perfectament estipulades a la norma.

Aquest règim detallat de sancions i el fet que sigui una persona denunciada per discriminació homosexual la que hagi de demostrar que és innocent –un concepte desenvolupat a l'article 26bis sota el títol d'Inversió de la Càrrega de la Prova – van motivar que ahir es votés quatre vegades al Parlament. Va ser la manera de que UDC, que en aquest tema s'ha distanciat també de CDC, pogués mig salvar els mobles i votés a favor de la majoria de dictàmens de la llei però en contra dels dos punts anteriors i també de tot l'apartat d'Educació. Tots tres punts van prosperar amb 99 vots a favor i 31 en contra, la suma dels de PPC i UDC.

El text aprovat satisfà les reivindicacions històriques del col·lectiu LGBT, un acrònim utilitzat per referir-se de forma conjunta a les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals. Això sí, els portaveus d'aquests col·lectius van remarcar que no n'hi ha prou amb legislar, que ara cal desplegar la llei, implementar-la perquè la gent sàpiga que pot denunciar davant qualsevol indici de discriminació.

Llarga lluita

La llei aprovada ahir va arribar al Parlament a través d'una iniciativa legislativa popular i va ser presentada conjuntament per ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Fa una mica més d'un any es va votar el seu accés a tràmit i ja en aquell moment el PPC va presentar una esmena a la totalitat. Després va recórrer al Consell de Garanties Estatutàries per entendre, com va tornar a repetir ahir la diputada Dolors López, que la llei contempla “un excés de discriminació positiva”.

La diputada de CDC Violant Cervera va voler aclarir ahir que la llei “no fa discriminació positiva, sinó que treballa pel respecte a la diversitat i Anna Simó, d'ERC, va defensar el règim sancionador “perquè sense ell aquesta llei seria una mena declaració d'intencions”. Més tard, en roda de premsa, Simó va tornar a defensar l'Inversió de la Càrrega de la prova . “És una eina plenament homologada, avalada pel Tribunal Constitucional i pel Tribunal Superior de Justícia. L'article deixa clar que s'han d'al·legar indicis fonamentats i que només s'aplica a temes civils, els temes penals queden al marge”, va subratllar la republicana.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va ser un dels primers polítics en fer pública la seva homosexualitat, va lamentar “la falsa acusació dels qui pensen que és una llei per a promoure l'homosexualitat” i va retreure a “polítics homòfobs i bisbes mancats de caritat cristina”, que neguin una realitat “de discriminació i patiment”. I va tenir paraules de record pera a Sonia, la transsexual assassinada a Barcelona l'any 1991 per un grup ultra.

El diputat d'ICV, David Companyon, va destacar que la llei “no és un privilegi, sinó que enforteix els drets de les minories”.

David Fernández, de la CUP, va recordar que segons la memòria de la Fiscalia de Delictes d'Odi, a Catalunya es dona un cas d'homofòbia cada dia. També va carregar contra el PP, assegurant que els seus arguments “justiquen” lleis com l'aprovada ahir al Parlament. La diputada de Ciutadans, Inés Arrimadas, va dir que la norma “no només beneficia al col·lectiu gai, sinó que la lluita contra la discriminació és positiva pel conjunt de la societat”.

LES XIFRES

118
vots a favor
i 18 en contra va ser el resultat de la votació que ahir va aprovar la llei contra l'homofòbia.
7.500
euros de multa
pot arribar a pagar una persona per una de les fraccions més greus recollides a la llei

Els punts més polèmics de la llei

Infraccions

Distingeix entre lleus, greus o molts greus, amb multes que poden anar dels 100 als 7.500 euros.

“Són infraccions lleus fer servir expressions vexatòries que incitin a exercir la violència contra les persones o llurs famílies per causa d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere d'una manera intencionada”.

“Són infraccions molt greus l'assetjament o el comportament agressiu cap a persones o llurs familiars o convocar espectacles públics o activitats recreatives que tinguin com a objecte la incitació a l'odi”.

Inversió de la càrrega de prova

“Quan la part actora o l'interessat al·leguin discriminació per raó d'orientació sexual (...) i n'aportin indicis fonamentats, correspon a la part demandada (...) l'aportació d'una justificació objectiva i raonable, de les mesures adoptades i de llur proporcionalitat”

“No és aplicable als processos penals ni als procediments administratius sancionadors”

Educació

“L'Administració ha de vetllar perquè els centres educatius siguin un entorn amable per a la diversitat sexual en què alumnes i professors visquin de forma natural la seva orientació”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

Els promotors de la consulta sobre el polígon de la Bisbal del Penedès presenten un recurs a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei a l’àrea metropolitana

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot
societat

Simulacre d’un atac amb ferits amb més de 500 alumnes i professionals sanitaris

Tortosa

El Celler de Can Roca torna a apadrinar la Campanya “Cava amb Cor”

girona
societat

Demanem que es modifiquin els plans d’ordenació a la Terra Alta per aturar projectes eòlics

Batea