Societat

La Barceloneta es reivindica

Els veïns es mobilitzen des de fa dos mesos contra les molèsties que genera el turisme massiu

El barri fa pinya i defensa la seva identitat

L'Ajuntament gairebé ha enllestit les inspeccions per detectar els pisos il·legals

Molts balcons llueixen la bandera del barri, que ja és tot un símbol

No és cap secret que la Barceloneta és un barri combatiu, però si algú en tenia dubtes ben segur que ja s'han esvaït. Han passat dos mesos des que els veïns van començar a sortir al carrer per protestar contra les molèsties que el turisme massiu genera al barri i la lluita continua. És cert que no és un problema nou, però també ho és que aquest estiu la situació ha arribat a un punt límit. Qui no recorda aquelles imatges de dos turistes despullats en una botiga al passeig Joan de Borbó? Aquest és només un exemple de la disbauxa, amanida amb tota mena d'actes incívics, amb què els veïns s'han vist obligats a conviure. Tot i això, el turisme desaforat i de borratxera, concentrat sobretot en apartaments del barri –la gran majoria funcionant al marge de la normativa–, podria ser només la punta de l'iceberg. La situació a primera línia de mar de la Barceloneta fa que aquest barri popular, amb una identitat molt marcada, sigui un territori cobejat, i hi ha qui tem que acabi sent engolit per un turisme especulatiu i massificat.

En vista d'aquesta situació, la Barceloneta ha fet pinya i reivindica la seva identitat. Només cal passejar pel barri mariner per adonar-se'n. Hi ha balcons on es poden llegir pancartes contra els pisos turístics, però n'hi ha molts més on l'espai s'aprofita per penjar, amb orgull, la bandera de la Barceloneta. En un principi, la idea era engalanar els carrers per la festa major, celebrada fa unes setmanes, però la revolta popular protagonitzada pel barri ha convertit la bandera en un símbol,i el fet de penjar-la, en un gest reivindicatiu. Ja se n'han venut 3.000 i, col·locant-les al balcó, queda clar que en aquell pis hi viu un veí de la Barceloneta.

“Fa potser una dècada que tenim problemes derivats del turisme, però en els darrers tres o quatre anys la situació s'ha fet insuportable”, explica Antonio Heras, veí del barri. Ell està jubilat, té 70 anys, i viu amb la seva dona en un pis del carrer Mestrança, tot i que el balcó dóna al carrer de Meer, zona de pas cap a la platja. “Al meu edifici hi ha un pis turístic, tot i que he de dir la veritat i és que mai no hem tingut problemes”, comenta. Ara bé, no es pot dir el mateix dels habitatges que es lloguen amb aquesta finalitat a les finques situades davant del seu balcó. Del mes d'agost recorda dos moments en concret: la nit en què uns turistes van jugar un partit de futbol al seu carrer, a les dues de la matinada, i el dia en què una dotzena de persones es van trobar en un dels pisos de 30 m² situats davant de casa seva. “La meitat anaven despullats i ja t'ho pots imaginar; a sobre, quan els crides l'atenció riuen”, lamenta. En tots dos casos hi va haver d'intervenir la Guàrdia Urbana.

L'Antonio va néixer a la Barceloneta i hi ha viscut tota la vida. “Jo no estic en contra del turisme, benvingut sigui si suposa un benefici per al barri i els turistes es comporten bé”, aclareix. L'incivisme, diu, no és l'únic problema, ja que segons el seu parer als habitatges turístics també podria haver-hi problemes d'higiene i seguretat. “Jo he vist pisos que es buidaven a les deu del matí i tornaven a estar ocupats a les dotze, sense que ningú hi netegés, i, d'altra banda, als inquilins que s'emborratxen se'ls en podria anar la mà i provocar danys a l'habitatge”, comenta.

Les reflexions que fa l'Antonio les fan també altres veïns de la Barceloneta. “A l'estiu obres les finestres i no t'hi pots estar, tinc amics que han marxat perquè no podien dormir a les nits a causa del soroll”, diu en Francisco, un dels quiosquers del passeig Joan de Borbó. Ara que la calor comença a remetre, sembla que la intensitat de les molèsties s'ha reduït, però si hi ha alguna cosa que no afluixa són les protestes dels veïns, vehiculades a través de la plataforma La Barceloneta Diu Prou! Des que el barri va decidir plantar cara al turisme massiu, s'han manifestat una desena de vegades i l'últim cop va ser dissabte, al centre de Barcelona, una convocatòria que va rebre el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (Favb) i de la Confederació de Federacions d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc). A l'hora de la veritat, la Barceloneta va estar acompanyada per altres moviments veïnals de la ciutat, però no hi havia ni una sola pancarta de cap altre municipi català amb el mateix problema. Els veïns esperaven més col·laboració per part de les dues entitats i, decebuts, han decidit tallar la relació.

El president de la Favb, Lluís Rabell, admetia ahir la seva part de culpa: “Potser vam subestimar el fet que necessitàvem més temps per articular una resposta més massiva, però nosaltres seguirem donant-los suport.” Pel que fa a la problemàtica dels pisos turístics, Rabell creu que s'emmarca en “l'assetjament especulatiu que hi ha a la Barceloneta”. “En l'epidermis hi ha el tema dels apartaments turístics, però darrere hi ha tota una bombolla turística i una política de transformació de la façana litoral, en la qual el barri, que està situat en un lloc meravellós, és un element cobejat”, afirma.

Reunió amb Mercè Homs

Els veïns, d'altra banda, van tornar a reunir-se abans-d'ahir amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que els va fer saber que l'Ajuntament ja té gairebé enllestida la inspecció integral del barri per detectar els habitatges que funcionen de forma il·legal com a pisos turístics. Ara per ara, el nombre d'habitatges precintats no arriba a la dotzena. El consistori també obrirà en breu al centre cívic el punt d'atenció que ha de rebre i vehicular les queixes relacionades amb el turisme. “Està bé que s'hagi fet una radiografia del barri, però crec que s'hauria d'haver fet abans”, diu Oriol Casabella, president de l'associació de veïns de la Barceloneta i un dels portaveus de la plataforma. Segons el seu parer, la normativa ha de ser més contundent, eficaç i àgil, i cal fer un seguiment de la situació. “Hi ha gent que ha deixat de llogar pisos perquè té por del que li pugui passar, però si es deixen de fer inspeccions tornarem a tenir problemes”, afirma. En aquest sentit, l'Ajuntament està ultimant un pla especial d'habitatges d'ús turístic, que inclourà un paquet de mesures per millorar-ne la regulació i el control. Casabella, que aposta per revisar el model turístic de la ciutat, recorda també que “els veïns no poden ser expulsats per la massificació turística” i llança una pregunta: Què és més important, fer diner ràpid o cuidar la gent que viu i treballa a la ciutat?

LA DATA

20.08.14
És el dia
que els veïns de la Barceloneta van dir prou i van començar a mobilitzar-se.

LES FRASES

Jo no estic en contra del turisme, benvingut sigui si beneficia el barri i els turistes es comporten bé
Antonio Heras
Veí de la Barceloneta
Cal revisar el model turístic de la ciutat, els veïns no poden ser expulsats per la massificació turística
Oriol Casabella
Associació de veïns Barceloneta
En l'epidermis hi ha el tema dels pisos turístics, però darrere hi ha tota una bombolla turística
Lluís Rabell
President de la FAVB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona