Societat

Interior demana precaució perquè la llevantada no amainarà fins a la matinada

El conseller d'Interior alerta del cabal dels rius Fluvià, al seu pas per Olot, i Ter, a Sant Joan de les Abadesses i a Torroella de Montgrí

Reclamen precaució pel temporal marítim, sobretot a la Costa Brava

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha llençat aquest diumenge un missatge de precaució a la ciutadania davant la llevantada que afecta Catalunya i que encara té unes hores de corda. “L'episodi continua i no sembla que amaini fins la propera matinada. Seguirà plovent sobre mullat, mai millor dit”, ha assenyalat Espadaler, de visita al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). A banda de les possibles noves acumulacions de pluja, preocupa també el cabal dels rius Fluvià, al seu pas per Olot, i Ter, a Sant Joan de les Abadesses i a la desembocadura, a Torroella de Montgrí. “Pot ser que hi hagi petites inundacions a tocar de la llera, cal estar atents”, ha assenyalat el conseller.

Espadaler també ha fet especial incidència en el temporal marítim, que és dur a la major part de la costa catalana amb onades de fins a 4 metres d'alçada. “Molta precaució als passeigs marítims, a les platges i espigons”, ha remarcat el conseller d'Interior, que ha demanat fer cas a les recomanacions de Protecció Civil, el Servei Català de Trànsit i a nivell local pels ajuntaments. Espadaler ha recordat que l'episodi de llevantada va començar divendres i que gràcies a la bona informació del Servei Meteorològic es va poder advertir a molts ajuntaments del temporal. “Ha permès activar molts serveis d'emergències i vull valorar positivament la coordinació”, ha conclòs el conseller d'Interior.

Pluges intenses en les properes hores

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté aquest diumenge a la tarda activada l'alerta del pla Inuncat per les incidències provocades per les pluges, l'alt cabal de nombrosos rius i per la previsió de més precipitacions en les properes hores. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) la llevantada encara pot acumular més de 50 litres arreu de Catalunya, especialment al litoral i a les comarques del nord-est del país. Es preveu que a partir de la matinada les pluges vagin a menys i desapareguin.

Onades de 6 metres a la Costa Brava

També es manté la previsió per avui i s'allarga fins a principis de setmana l'avís per mala mar. Es pot superar el llindar d'onades per sobre els 2,5 metres a tot el litoral del país amb mar de fons de l'est i nord-est. De cara a demà baixarà la intensitat del fenomen al litoral central i sud tot i que, s'intensifica a la zona de l'Empordà i la Selva amb onades que poden superar els 4 metres d'alçada. El valor màxim de les onades podrà arribar als 6 metres.

Risc d'inundació al Ter, Fluvià, Muga, Llobregat i Foix

Pel que fa a la situació de rius i rieres, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha anat informant durant l'episodi de l'augment significatiu dels cabals dels rius. Els rius Ter, Muga, Llobregat, Fluvià i Foix són els que comporten més risc i han assolit el seu nivell d'alerta i perill. Segons l'ACA, el riu Llobregat porta un cabal molt superior a l'habitual, registrant un cabal de 400m³/s a l'alçada de Castellbell i el Vilar i a Sant Joan Despí. El Siurana, el Congost, el Besòs, l'Anoia, el Cardener, el Tordera i el Francolí baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat.

Si les pluges persisteixen es poden donar inundacions a les zones properes de les seves lleres. D'altra banda, s'estan duent a terme maniobres de desguàs a diferents punts de la xarxa hidrogràfica que poden comportar l'augment dels cabals aigües avall dels embassaments: Pasteral, Susqueda, Sau, la Baells, la Torrassa, Tavascan i Cardet. L'embassament de Foix segueix sobreeixint.

Més de 1.660 trucades al telèfon d'emergències 112

El telèfon 112 d'emergències ha rebut ja 1.668 trucades des de l'inici de l'episodi divendres fins a les cinc de la tarda d'aquest diumenge. Destaquen les 491 fetes des de l'Alt Empordà, 271 concretament des de Figueres. Des de les 20 hores de dissabte i fins a les 15 hores d'aquest diumenge els Bombers de la Generalitat han atès 538 serveis relacionats amb la pluja. La majoria han estat per acumulacions d'aigua en baixos i garatges i per esllavissades a la via pública.

A Alàs i Cerc (Alt Urgell) s'ha desallotjat una família d'una casa al carrer Sant Esteve en aparèixer una esquera a l'immoble després de la caiguda d'un habitatge en runes al solar del costat. Fins al lloc s'hi ha desplaçat dues dotacions dels Bombers a més del tècnic municipal. Els desallotjats passaran la nit en una pensió.

Els voluntaris de Protecció Civil de diferents municipis, sobretot de la Catalunya Central i de Girona, han fet accions preventives en retens de nit per vigilar els nivells de les lleres dels rius, senyalitzar zones de risc o atendre incidències com ara la retirada d'arbres, d'objectes o l'evacuació d'aigua acumulada en via pública.

8 carreteres, tallades per inundacions

El Servei Català de Trànsit SCT informa que aquest diumenge a la tarda encara hi ha 8 carreteres afectades per la pluja, que resten tallades per inundacions, la majoria d'elles a l'Alt Empordà. Són la C-252, al Far d'Empordà i Figueres, la C-31 a Vilamalla, la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6219 a Siurana, la GIV-6226 a Garrigàs, i la C-260 a Figueres. Altres vies amb problemes per l'aigua són la C-1411b a Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS