Osona/Ripollès

Toni Coromina presenta ‘A favor o en contra’, un “assaig novel·lat”

El periodista vigatà imagina amb mirada crítica el món que viurem en un futur immediat.

“A favor o en contra?” era la pregunta que, segons explica Toni Coromina, feien alguns antics barbers catalans al començar a tallar o afaitar. Amb això demanaven als seus clients si en la conversa que inevitablement succeïa –sobre futbol o política– preferien que els donessin la raó o que els portessin la contrària. I d’aquesta manera, el client sempre tenia la raó. A favor o en contra –amb el subtítol de ’Dietari d’un perruquer somiatruites’– és també el títol del llibre que va presentar el periodista vigatà al Casino, flanquejat per l’editor Carles Cervelló (Témenos Edicions) i el traficant d’idees Vicenç Altaió.

’A favor o en contra’ és una novel·la assagística, o un assaig novel·lat. Una projecció cap al futur immediat que ens espera i també una mirada crítica cap al present que cada dia se’ns reflecteix en una informació que no sempre llegim amb una mirada prou atenta. El periodista vigatà situa el lector l’any 2023, moment en què apareix el dietari d’Abel Caminal, un agosarat personatge que va crear una cadena de perruqueries –Agora Hair Fashion– barrejant l’estètica amb el debat filosòfic i recollint “l’esperit de les antigues barberies”. Abel Caminal ha desaparegut misteriosament i el dietari amb les memòries de vuit anys de perruqueries on els perruquers donaven peu a la conversa amb el client. El manuscrit el rep la seva antiga amant, Clara, a través de la qual es transmet als lectors. La qüestió nacional, la privatització de serveis, el racisme i la immigració, la religió, la literatura, l’ensenyament, el matrimoni o fins i tot la desaparició de les Nacions Unides... tots els temes de conversa en boca dels clients desfilen pel llibre, “en una crítica ferotge al món que ens ha portat fins aquí”, segons paraules d’Altaió.

Toni Coromina explica que el llibre el va començar “com una teràpia” en un moment de crisi laboral, ara fa dos anys: “Hi vaig trobar un cert gust”, i va continuar traslladant al seu assaig tots els temes que qualsevol pot trobar cada dia al diari. Temes que ell estava acostumat a tractar en els guions d’humor de La Vanguardia que va realitzar fins l’any 2007. ’A favor o en contra’ es pot llegir, per tant, “com una novel·la i com un diari”. En el personatge del perruquer somiatruites hi ha trets d’un home real a qui Toni Coromina va conèixer: l’aviador republicà Joan Sayós, fill de Sant Quirze de Besora, “un lliurepensador” a qui admirava i que, amb permís dels seus descendents, ara ha homenatjat.

Coromina ha fet d’aquesta manera la seva primera incursió literària, després d’haver publicat llibres com ’Rebotiga d’il·lustres’, un recull de retrats de personatges que ell mateix i Albert Om havien publicat a EL 9 NOU; ’El que la sigue la persigue’, la biografia d’El Último de la Fila, o ’Cafè Vic’, el retrat del món contracultural de la ciutat durant els anys 70. Actualment, Coromina continua com a columnista a ’La Vanguardia’.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona